ELEKTROENERGETIKA
. . . . .

VESTI SRBIJA BALKAN SVET DOGAĐAJI FORUM ANKETA PROJEKTI FIRME FAKULTETI KNJIGE ČASOPISI POSLOVI LINKOVI KONTAKT

PROJEKAT: BUDI STUDENT ELEKTROENERGETIKE

FAKULTETI
ETF BEOGRAD
FTN NOVI SAD
EF NIŠ
FTN ČAČAK
FTN K.MITROVICA
VISER BEOGRAD

REČ SA FAKULTETA
ETF BEOGRAD
FTN NOVI SAD
EF NIŠ
FTN ČAČAK
FTN K.MITROVICA
VISER BEOGRAD

REČ STUDENATA

REČ ENERGETIČARA

 

 

Poštovani studenti elektroenergetike, molim Vas da popunite formular i na taj način nam prenesete Vaša iskustva u studiranju elektroenergetike.

Milos --- ETF Beograd , 3
upishite energetiku i bog da vas vidi!

bitno nebitno --- TF Čačak , dipl
Diplomirao, doduše ne elektroenergetske sisteme, već industrijsku energetiku, dok je postojala. Dosta mojih kolega radi u EPS-u (Kolubara, BG), jedan je čak bio (a možda je i još) neki inspektor za instalacije ili šta već u BG-u. Dosta se može naučiti ko hoće da uči, jer ima dovoljno profesora i asistenata koji imaju znanje. Laboratorije su takođe sređene, jeste da nedostaje nešto od novijih tehnologija, ali to je važnije tek na višim nivoima studija. Problem su studenti koji nisu došli po znanje, već diplomu, i koji bi sami da postave standarde ispitivanja i ocenjivanja, a na tom fakultetu oni na žalost čine većinu. Nadam se da će uvođenjem Bolonje to doći na svoje mesto, jer Ministarstvo prosvete neće dozvoliti da svake godine studenti u narednu školsku godinu prenose po pola ispita. Takođe, trebalo bi istaći bitnu prednost što su studentski dom i restoran u samoj blizini fakulteta, tako da studenti ne gube mnogo vremena na put između to troje. Jedna od zamerki bi bila što se i stariji profesori ne ugledaju na mlađe kolege i počnu da uvode softvere u svoje predmete, gde za to postoji mogućnost i ima smisla, jer olovka i papir mogu da budu jedini alat u prvoj i eventualno drugoj godini, ali nikako na pojedinim predmetima u trećoj i četvrtoj. Na svu sreću, ima dovoljno onih koji su već uveli MatLab, LabView, itd., tako da za razliku od starijih generacija, ovi novi studenti će diplomirati sa nešto više praktičnog znanja.

Marko --- ETF Bg , 3
Preuzeto sa Vukajlije - malo zezanja ali malo i istine
-ETF Skraćenica. Neobavešteni tvrde da je od Elekrotehnički Tehnički Fakultet. Obavešteniji samo znaju da je E, Trebo sam FON.
-ETF - Ekstremno Težak Fakultet
-3Ć - Uslov koji mora ispuniti student ETF-a ako želi da se uklopi u stereotipnu sliku koja važi za njega. Ćelav, Ćorav, Ćaknut.
-Gigabajt - Mjerna jedinica za učenje na ETF-u.
-Na etf-u devojke se razlikuju od muskaraca po tome sto devojke nose roze digitrone
-Sta kaze digitron kad vidi ETF-ovca: Upomoc!!! Manijak!!!
-bermudski trougao -Ko jednom udje nikada više ne izadje. Nešto poput ETF-a.
-gubim kosu -"AAAAAAAAA gubim kosu" je rečenica koju će svaki student/studentkinja ETF-a kad-tad izgovoriti. Obično se javlja u kombinaciji sa "AAAAAAAA gubim vid".
-Recept uspesnog ETF-ovca - Nedelje prolaze,zadaci sve tezi i tezi,znanje sve vece i vece,trazi se vise i vise...i ti ga tu iznenadis ! Drknes mu socijalni zivot ! I dalje radis sve teze i teze zadatke...u jednom momentu,prestaje da ti se dize tuki...ali to je samo u prvom semestru,jbg moras da se zrtvujes ! Kada pozelis da prebijes caleta na mrtvo ime jer ne ume da ti objasni Gausov zakon,odmoris malo od matematike,pojacavas osnove elektrotehnike,hiljade zadataka,cela zbirka....tad krece kofein,litri i litri kafe i guarane,nocima ne spavas,a mnogo znas ! Ides 10 sati dnevno na fax,radis zadatke od jutra do mraka,i ucis ko lud !!! Ako imas sta,ako nemas,jbg,samo radis zadatke.I tada znas da si spreman,kada provedes 5 godina u paklu onog gulaga od fakulteta,kada su ti sake u zuljevima,kada pocnes da primenjujes znanje na stvaran zivot,tada znas da si spreman da das zavrsni ispit i uzmes diplomu !!!
-San -Mogao bi se definisati na dva načina: 1. Neuhvatljiv pojam za skoro svakog studenta elektrotehnike. Ako se ikada i desi obično počinje u 3 iza ponoći, a završava se u 6, a ako imate sreće i u 7 sati ujutru. Odlikuje ga rješavanje nekog od zadataka iz osnove elektrotehnike, a nerijetko i zadataka iz jedne od više matematika. Nakon završetka procesa spavanja i sanjanja dolazi se u stanje transa koje traje do sledećeg sna i tako redom dok se ne završi fakultet. Nimalo prijatno iskustvo. 2. San svakog studenta ETF-a je da završi isti i isto je tako neuhvatlji i mitski kao prethodno definisan pojam.


Boris --- ,
TEK svaki deseti student Univerziteta u Beogradu diplomira u roku, pokazala je poslednja analiza efikasnosti studiranja. Da se prosečna dužina studiranja i ocene studenata BU u Beogradu nisu značajno popravili, potvrđeno je ”skeniranjem” uspešnosti akademaca koji su fakultete upisali 2006. godine i kojima je rok da završe studije. Od 11.414 brucoša iz ove generacije, tek 10,25 odsto diplomiralo je u roku.
Procenat onih koji su dobili diplomu na vreme kreće se od ”nula” na Tehničkom fakultetu u Boru i Šumarskom fakultetu, pa do Elektrotehničkog na kome u roku diplomira svaki treći student. Ukupno 3.128 upisanih te godine odustalo je od studija ili je izgubilo pravo da ih nastavi.


Petar --- FTN , 4
FTN postavlja standarde u visokom obrazovanju.Kad bi ostali fakulteti ovakav način vođenja fakulteta, obrazovanje u Srbiji bi bilo na mnogo višem nivou.

Ilija --- FTN - Energetika , 2
Reakcija okoline na studiranje ETF-a jeste uvek pozitivna i puna podrske. Moze se lako primetiti da ljudi vole da pretpostave da ste pametna, sposobna, ambiciozna osoba itd.. No, to moze biti korisno da studenta samo jos vise motivise za rad, ali moze i biti negativno jer mnogi pomisle da je studirati ETF specijalna i posebno "stvar", pa im laskaju prijatni komentari i druge stvari koje vas mogu uciniti i pomalo sujetnim prema ostalim zanimanjima, sto nikako ne treba dozvoliti. Samo studiranje je tesko ako se radi kampanjski, jer ovaj fakultet zahteva ogromne kolicine izvezbanih svesaka, potrosenog vremena na "klikerisanje" sa logickim zadacima, pohadjanje vezbi koje su kljucne za polaganje ispita, a ne samo puko ucenje i memorisanje teorije, mada ima i toga da naglasim samo!! Da li ce se isplatiti trud? Ne znam, kad zavrsim recicu vam, ali mnogi inzenjeri potvrdjuju da hoce. Zanimanje pruza mogucnost da se putuje i radi u inostranstvu, jer je jezik elektrotehnike u svakom delu sveta isti, da ne govorimo sto ce uvek biti u deficitu zbog tezine istog i povecanje potraznje kako kvantiteta tako i kvaliteta elektricne energije u svetu. FTN je samostalna ustanova, sto se tice postavljanja standarda, ali i nabavke potrebne tehnike za eksperimente, sto znaci da ne cekaju drzavu da ulaze (sto se vrlo retko i desi), vec su samoinicijativni po tom pitanju. Prvenstveno zahvaljujuci mnogim firmama koje poseduju. Priznati i postovani u svetu, kako kazu... Sto se tice Bolonje, ona je nekima pomogla a nekima odmogla, ali je najbolnije sto je suzbila gradivo, a opet olaksala studiranje. Definitivno ona nije najbolje resenje, ali se uvek treba izvuci maksimum iz svakog sistema, i prolagoditi datim okolnosti ako se vec ne mogu promeniti. Savet: Ako se smatrate sposobnim (matematika i logika vam idu od ruke) i dovoljno radnim i vrednim , upisite ETF!