elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Nov 2023 - beta - Fotonaponski paneli na visoravni na severozapadu Kine

Duž planinskog puta prema Pamirskoj visoravni u autonomnom regionu Sinđiang Ujgur na severozapadu Kine, na većoj nadmorskoj visini je razređeniji vazduh i jače sunce. Na ravnom tlu u podnožju planina Karakoram, u redovima na platou postavljen je niz plavo-crnih fotonaponskih panela koji dobijaju energiju od sunca.

Fotonaponska elektrane koja bi trebalo da doprinese smanjenju siromaštva smeštena je na oko 25 km jugoistočno od autonomnog regiona Taškurgan Tadžikista u regionu Kašgar,Sinđijang."Ovde je veoma pogodno za razvoj fotonaponske proizvodnje električne energijezbog velike nadmorske visine i prednosti resursa sunčeve svetlosti", rekao je Jan Judži, inženjer u elektrani, prenosi Sinhua.

Fotonaponska elektrana, koja pokriva površinu od 635 mu (oko 42 hektara), nalazi se na oko 3.300 metara nadmorske visine, rekao je Jan, napominjući da se u elektrani nalazi 77.760 fotonaponskih modula.

Godišnje se proizvede oko 40 miliona kWh električne energije. Energija koju proizvodi elektrana isporučuje se okrugu dalekovodom dugim 30 km kako bi se obezbedila čista energija za lokalno stanovništvo.

Fotonaponska energija vodi okrug ka prosperitetu. U 2017, kompanija Šendžen enerdži, sa sedištem u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, potpisala je sporazum o saradnji sa opštinskom vladom Šendžen i vladom autonomnog regiona Tadžikistan Taškurgan na fotonaponskom projektu od 20 MW kao pomoć u smanjenju siromaštva i ruralnoj revitalizaciji okruga.

U maju 2018. godine fotonaponska elektrana je uspešno priključena na mrežu. Do kraja oktobra 2023. i kumulativna proizvodnja električne energije i snaga u mreži premašili su 200 miliona kVh.

Prema trenutnoj ceni električne energije za ublažavanje siromaštva, godišnji profit i porez fotonaponske elektrane je skoro 10 miliona juana (oko 1,38 miliona američkih dolara), a alocirani profit za okrug dostiže 76 miliona juana

Očekuje se da će elektrana zaposliti 18.608 ljudi iz 4.140 domaćinstava u okrugu, prema Janu, kao i promovisati seosku kolektivnu ekonomiju u 47 sela u okrugu.

Fotonaponska elektrana na visoravni je oličenje procveata razvoja zelene energije u Kini, pošto je zemlja najavila da će dostići vrhunac emisije ugljen-dioksida do 2030. i postići neutralnost ugljen-dioksida do 2060. godine.

Kineski fotonaponski sektor zabeležio je snažan rast od jula do avgusta 2023. godine, ostvarivši brz rast u industrijskom obimu i proizvodnji glavnih proizvoda u industrijskom lancu.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

20 Nov 2023 blic
Solarne elektrane na krovovima mogle bi da proizvedu dovoljno struje za 30 miliona kuća u Evropi
16 Nov 2023 blic
Evropu će 2035. energijom snabdevati ogromna svemirska solarna farma
30 Okt 2023 euractiv
Solarne elektrane možemo da „gradimo" čak i u svemiru
26 Okt 2023 novaekonomija
Zračenje solarnih elektrana ipak bezopasno
16 Okt 2023 novaekonomija
Kako se recikliraju istrošeni solarni paneli?
3 Okt 2023 b92
Ovo je 10 najvećih solarnih elektrana na svetu
3 Okt 2023 novaekonomija
EU će teško do solarne energije bez kineske tehnologije
3 Okt 2023 euractiv
Revolucionom tehnikom do spasa za planetu
21 Sep 2023 rtv
Francuska da utrostruči kapacitete za OIE


Web Analytics