elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Dec 2021 - rts - Šta će biti sa cenom struje za privrednike

Cene struje na evropskim berzama i pet puta su veće nego krajem juna. Cena megavat-sata kreće se između 200 i 300 evra. Vlada je potvrdila – struja građanima neće poskupeti do kraja grejne sezone, a EPS je privredi stare cene produžio do Nove godine. U Uniji poslodavaca traže da poskupljenja ne budu nagla i prevelika, kako bi preduzeća opstala u teškoj energetskoj krizi.

Iz EPS-a saopštavaju da niko od srpskih privrednika sa kojima sklapaju komercijalne ugovore o snabdevanju strujom nije oštećen.

"Svim kupcima u privredi u Republici Srbiji produžene su stare cene, važeće cene iz oktobra i za novembar i ovoga puta za decembar, znači produžene su cene koje su imali u prethodnim ugovorima. EPS je samo jedan od 63 snabdevača električnom energijom i ukoliko ima povoljnijih cena kupci su slobodni da izaberu svog snabdevača", navodi Radovan Stanić, direktor snabdevanja električnom energijom u EPS-u.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je njihova analiza pokazala da, dok traje energetska kriza, poskupljenja struje treba da budu kontrolisana i najavljna – kako bi privreda održala likvidnost, a standard građana bio zaštićen.

"Rezultati analize pokazuju da je privreda Srbije u situaciji da ne bi izdržala neka ekstremna nenajavljena povećanja u kratkom periodu. Zato smo predložili da svako povećanje cene električne energije bude blagovremeno najavljeno i da sa poskupljenjem idemo sukcesivno da ne bude nekih enormnih povećanja preko noći. Jer zaista ćemo dovesti privredu u situaciju da ne budemo konkurentni sa ostatkom Evrope i zemljama u okruženju", navodi Svetlana Budimčević iz "Unije poslodavaca Srbije".

Iz Vlade su već obrazložili - i sve dosadašnje mere za zaštitu privrede donete su u dogovoru sa Privrednom komorom i "Elektroprivredom".

"Mislim da to nije ništa neuobičajeno u odnosu na sve druge države koje pokušavaju da svojoj privredi pomognu. Nije to samo pitanje cene već sledećeg koraka, a to znači proizvoda koje ta preduzeća prave, konkurentnosti privrede", navodi Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.
Kako sa cenama struje stoje zemlje Evropske unije

A u Evropskoj uniji neke zemlje su već povećale cenu struje, neke će od Nove godine, a neke preduzimaju nacionalne mere zaštite.

Iako polovinom meseca treba da donesu mere na nivou Unije, još nema saglasnosti među članicama u kom pravcu će se delovati na tržištu energije.

Blok koji predvode Nemačka, Danska, Holandija, protive se ograničenju cena jer bi to dodatno uzbukalo već uzavrelo energetsko tržište.

Španija, Francuska, Italija, Grčka i Rumunija traže, pak, jaču zaštitu potrošača od cenovnih udara i zajedničke rezerve energije.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Dec 2021 rts
Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 politika
Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 danas
Struju uvozimo zbog velike potrošnje
29 Nov 2021 ekapija
AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
24 Nov 2021 politika
Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
15 Nov 2021 politika
Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
12 Nov 2021 alo
POJEFTINILI SOLARNI PANELI
10 Nov 2021 medija centar
ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!