elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Apr 2024 - euronews - Dve zemlje u Evropi se napajaju 100 odsto obnovljivom energijom

Sedam zemalja u svetu sada proizvodi 100 odsto svoje električne energije iz obnovljivih izvora, a dve od njih se nalaze u Evropi.

Prošla godina je bila najbolja godina u istoriji za nove instalacije za korišćenje energije vetra.

U svetu je 2023. godine instalirano 116 gigavata nove snage vetra, prema najnovijem Globalnom izveštaju o vetru iz industrijskog trgovinskog udruženja Global Wind Energy Council (GWEC). To je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2022. godinu, što je čini najboljom godinom ikada za nove projekte vetroparkova.

Kina je predvodnik ovog talasa sa instalacijama na moru i na kopnu, a slede SAD, Brazil i Nemačka. Zahvaljujući snažnom rastu u Holandiji, Evropa je takođe imala rekordnu 2023. godinu sa 3,8 gigavata novih kapaciteta vetroelektrana na moru.
Izveštaj navodi da, iako je rast energije vetra visoko koncentrisan u nekoliko velikih zemalja, neki drugi regioni i nacije su zabeležili rekordan rast. Afrika i Bliski istok instalirali su skoro 1 gigavat snage vetroparkova 2023. godine, što je skoro trostruko više nego prethodne godine.

Svet se kreće u pravom smeru

Njegovi autori kažu da se svet "kreće u pravom smeru u borbi protiv klimatskih promena". Autori upozoravaju, međutim, da godišnji rast mora da bude najmanje 320 gigavata do 2030. da bi se ispunilo obećanje COP28 o utrostručenju obnovljive energije do kraja decenije.

"Divno je videti rast industrije vetra i ponosni smo što smo postigli novi godišnji rekord", rekao je izvršni direktor GWEC Ben Bekvel. "Međutim, još mnogo toga treba da se uradi".

Koje zemlje se u potpunosti napajaju obnovljivim izvorima energije?

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), sedam zemalja sada proizvodi svu svoju energiju iz obnovljivih izvora.

Više od 99,7 odsto električne energije u Albaniji, Butanu, Etiopiji, Islandu, Nepalu, Paragvaju i Demokratskoj Republici Kongo dolazi iz geotermalne, hidroelektrane, solarne energije ili energije vetra.

Norveška se približila sa 98,38 odsto svoje energije iz vetra, vode ili sunca, prema podacima koje je prikupio profesor Univerziteta Stanford Mark Džejkobson.

Još 40 zemalja dobijalo je najmanje polovinu svoje električne energije iz obnovljivih izvora 2021. i 2022. godine, uključujući 11 u Evropi. Drugi, poput Nemačke ili Portugala, biće sposobni da rade na 100 posto vetra, vode i sunca u kratkom vremenskom periodu.

Dolazi doba solarne energije

Iako mnoge od ovih zemalja trenutno koriste veliku količinu hidroenergije ili energije vetra, stručnjaci predviđaju da bi solarna energija mogla da preuzme ulogu glavnog izvora u bliskoj budućnosti. Tehnologija se poboljšala, a troškovi brzo padaju.

Solarna energija je dominirala u proširenju kapaciteta obnovljive energije 2023. godine, čineći 73 procenta ukupnog rasta, a sledi energija vetra sa 24 procenta. Sada čini 37 odsto ukupnog svetskog kapaciteta obnovljive energije.

Studija Univerziteta Ekseter i Univerzitetskog koledža u Londonu iz 2023. predviđa da će solarna energija dostići "nepovratnu tačku preokreta", postajući primarni izvor energije u svetu do 2050. godine.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

16 Jul 2024 politika
Kina gradi dvostruko više solarnih elektrana od ostatka sveta
4 Jul 2024 bbc
Kako bi peščana baterija mogla da transformiše čistu energiju
28 Jun 2024 novimagazin
Iz obnovljivih izvora proizvedeno 44,7 odsto električne energije u EU
10 Jun 2024 biznis
Nemačka tri petine struje dobija iz obnovljivih izvora
6 Jun 2024 blic
Države sveta neće postići ciljeve sa konferencije COP28
3 Jun 2024 blic
Teksaška ekološka revolucija
14 Maj 2024 politika
Više od 30% svetske električne energije stiže iz obnovljivih izvora
13 Maj 2024 seebiz
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE
9 Maj 2024 biznis
Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije


Web Analytics