elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Apr 2024 - blic - Nakon solara, Kina ovladala energijom vetra!

Kina ne gradi samo najveće vetroelektrane na svetu, nego i daleko najjeftinije. Hoće li sad, nakon što je pokorila industriju solara, postati i glavni igrač na globalnom tržištu energije vetra?

Najveća pustinja u središnjoj Aziji – Gobi – dosad je bila poznata samo po ekstremnim temperaturama, no sad obara i neke druge rekorde. U njoj će naime biti izgrađen vetropark za cenu samo 0,28 dolara po kilovatu, izvestio je "South China Morning Post".

U SAD-u je cena izgradnje vetroturbina 1,5 dolara po vatu, dakle pet puta veća nego u Kini. Uporedimo li kineske cene s evropskim, proizvodnja vetroturbina u Kini košta upola manje nego u EU-u, pokazuju poslednji izveštaji (koja ne uključuju ostale troškove, poput građevinskog zemljišta).

Ako je verovati podacima iz poslednjeg izveštaja koji je objavio "South China Morning Post", Kina bi cenovno mogla ojačati vodeću poziciju na tržištu energije vetra. Navodno su troškovi izgradnje novih vetroelektrana u Kini nedavno pali za 45 odsto. Razlozi za to su tehnološki napredak i masovna proizvodnja, a zapadni proizvođači ističu i velike subvencije koje kineska vlada daje industriji.

Nigde drugde ne proizvodi se toliko vetroturbina kao u Kini, a nigde ih se toliko i ne stavlja u pogon. Pored niske cene, kineske vetroturbine često su i veće i snažnije.

Izveštaj "Bloomberg New Energy Financea" (BNEF), objavljeno u sredu, pokazuje kakva je zapravo dominacija Kine na ovom tržištu. Šest od deset najvećih svetskih proizvođača vetroturbina dolazi iz te države, između ostalog najjači igrač Goldwind, drugi najjači Envisioni i četvrti Windey.

Samo Goldwind je 2023. stavio u pogon vetroelektrane ukupne snage 16,4 GW, što je više nego u celom EU-u, gdje je instalirana snaga od 15,3 GW. Pritom je ta kineska kompanija čak 95 odsto svojih sistema izgradila na domaćem tlu.

Dve trećine instalacija u svetu spojeno na kinesku mrežu vetroelektrana
Ukupno je 77GW vetroelektrana spojeno na kinesku mrežu, što je dve trećine instalacija u svetu. Prema izveštaju koje je objavio Rojters, Kina pritom gradi i oko 136 GW novih elektrana na ugalj, a izveštaj o stanju svetske nuklearne industrije pokazuje da se radi i na 23 nuklearna reaktora ukupne snage 24,5 GW.

Najmnogoljudnija zemlja sveta ima velike planove kad je reč o obnovljivim izvorima energije. Do 2030. nameravaju imati najmanje 1200 GW solarnih i vetroelektrana u pogonu. Iz Kineskog energetskog udruženja pak smatraju da će već ove godine ostvariti taj cilj. Sama pustinja Gobi, s rekordno niskim cenama proizvodnje, navodno je dom elektrana snage 450 GW.

S druge strane, retko naseljena severozapadna Kina, koja je veća od cele Indije, nudi ogromno područje za energetske projekte, a ondje se već radi na velikim postrojenjima za proizvodnju vodonika.

Kineska industrija vetra još uvek je najaktivnija na domaćem tržištu, no i u inostranstvu može graditi puno jeftinije od konkurenata – od Evropljana čak 20 odsto (podaci BNEF-a).

Kineski proizvođači već su prisutni u nekim zemljama EU-a. Mingyang je tako isporučio turbine za offshore vetroelektranu Beleolico u južnoj Italiji, a očekuje se da će se uskoro probiti i na nemačko tržište. S obzirom na to da Evropi nedostaju neke komponente, kompanije se svakako delomično već oslanjaju na Kinu.

Evropska komisija i predstavnici industrije pak negoduju. "Budućnost naše industrije čiste energije mora se graditi u Europi", rekla je šefica Komisije Ursula von der Lajen u septembru prošle godine, najavivši veliku financijsku infuziju evropskoj energiji vetra.
VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

10 Jun 2024 biznis
Nemačka tri petine struje dobija iz obnovljivih izvora
3 Jun 2024 blic
Teksaška ekološka revolucija
26 m politika
OIE činili su 41,2% bruto potrošnje električne energije u EU tokom 2022
5 Mar 2024 politika
Skoro polovina električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora
8 Feb 2024 rts
Ekspanzija zelenih kilovata – Kina prednjači
26 Jan 2024 021
Polarna opomena obnovljivoj energiji
23 Jan 2024 euractiv
Kako okončati dominaciju fosilnih goriva?
16 Jan 2024 danas
IEA: Kapaciteti OIE u svetu povećani za 50 odsto
3 Okt 2023 euractiv
Revolucionom tehnikom do spasa za planetu


Web Analytics