elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Mar 2024 - novimagazin - U Indiji se gradi se najveća elektrana na svetu

Park obnovljive energije Khavda grupe Adani se gradi u indijskoj državi Gudžarat. Biće pet puta veći od Pariza, vidljiv iz svemira i najveće setsko energetsko postrojenje. Proizvodiće dovoljno struje za napajanje Švajcarske.

Obim projekta koji transformiše delove neplodne slane pustinje na ivici zapadne Indije u jedan od najvažnijih izvora čiste energije na planeti je toliko veliki da čak ni njegov glavni čovek ne može da uhvati korak.

"Više čak ni ne računam koliko će da košta", rekao je Sagar Adani za CNN.

Adani je izvršni direktor Adani Green Energy Limited (AGEL). On je takođe nećak Gautama Adanija, drugog najbogatijeg čoveka u Aziji, čije bogatstvo od 100 milijardi dolara potiče od Adani grupe, najvećeg indijskog uvoznika uglja. Osnovan 1988. godine, konglomerat ima poslove u oblastima od luka i termoelektrana do medija i cementa.

Cena, "prava sitnica"

Kompanijska jedinica za čistu energiju AGEL gradi veliku solarnu i vetroelektranu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat po ceni od oko 20 milijardi dolara. Biće to najveći obnovljivi park na svetu kada bude završen za oko pet godina i trebalo bi da proizvede dovoljno čiste električne energije za napajanje 16 miliona indijskih domova.

Uspeh Parka obnovljive energije Khavda je od ključnog značaja za napore Indije da smanji zagađenje i postigne svoje klimatske ciljeve, dok istovremeno zadovoljava rastuće energetske potrebe najmnogoljudnije nacije na svetu i najveće ekonomije koja se najbrže razvija. Ugalj i dalje stoji iza 70 odsto električne energije koju Indija proizvodi.

Smešten na samo 20-ak kilometara od jedne od najopasnijih svetskih granica koja razdvaja Indiju i Pakistan, park će se prostirati na više od 200 kvadratnih milja i biti najveća elektrana na planeti bez obzira na izvor energije, rekao je AGEL.

"Tako veliki region, region koji je tako neopterećen, nema divljih životinja, nema vegetacije, nema ljudi koji tu žive. Ne postoji bolja alternativna upotrebi tog zemljišta", rekao je Adani.

Veliki zeleni planovi grupe nisu narušeni čak ni turbulentnom godinom koju imaju za sobom. Naime, Hindenburg Research optužio je kompaniju da se decenijama bavi prevarama.

"Nema drugog izlaza za Indiju"

Indijsko ministarstvo rudarstva i mediji osudili su Hindenburgov izveštaj kao "neosnovan" i "zlonameran". Ali to nije uspelo da zaustavi zapanjujući slom na berzi koji je, u jednom trenutku, zbrisao više od 100 milijardi dolara vrednosti kompanije na berzi. Lično bogatstvo Gautama Adanija je palo za više od 80 milijardi dolara u mesecu nakon objavljivanja izveštaja.

Ali on se od tada oporavio i grupa sada ulaže milijarde u sektor čiste energije.

Planira da uloži 100 milijardi dolara u energetsku tranziciju tokom naredne decenije, pri čemu je 70 odsto investicija namenjeno čistoj energiji.

Neuspeh prelaska na obnovljivu energiju nije opcija, rekao je Adani.

"Nema izbora za Indiju osim da počne da radi stvari u ranije nezamislivoj veličini i obimu", rekao je ovaj 30-ogodišnjak.

To je zato što će potražnja za energijom eksplodirati u narednim godinama. Indija je treća zemlja u svetu po potrošnji energije, iako su njena potrošnja energije i emisije po osobi manje od polovine svetskog proseka, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) sa sedištem u Parizu.

To bi moglo brzo da se promeni. Zahvaljujući rastućim prihodima, potražnja za energijom se udvostručila od 2000. godine, a 80 odsto se još uvek zadovoljava ugljem, naftom i čvrstom biomasom. Tokom naredne tri decenije, ekonomija koja se brzo širi će imati najveću energetsku potražnju od bilo koje zemlje u svetu, saopštila je IEA.

"Ako Indija uradi ono što je Kina uradila, ako Indija uradi ono što je uradila Evropa, ako Indija uradi ono što su uradile SAD, onda nas sve čeka veoma, veoma sumorna klimatska budućnost", rekao je Adani, govoreći o istorijskom korišćenju fosilnih goriva kao ove zemlje.

Očekuje se da će potražnja za električnom energijom naglo skočiti u narednim godinama zbog faktora koji se kreću od poboljšanog životnog standarda do klimatskih promena. Ovo poslednje izaziva smrtonosne toplotne talase širom Indije, i kao rezultat toga, industrija klima uređaja će doživeti nagli skok u narednim godinama.

Do 2050. ukupna potražnja za električnom energijom u Indiji samo za stambene klima uređaje trebalo bi da premaši ukupnu potrošnju energije u čitavoj Africi danas, saopštila je IEA.

Indija ne može da se osloni na fosilna goriva za svoje rastuće potrebe bez katastrofalnih posledica za napore da se izbori sa klimatskom krizom.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

23 Jul 2024 politika
Struja značajno poskupela
16 Jul 2024 politika
Kina gradi dvostruko više solarnih elektrana od ostatka sveta
4 Jul 2024 bbc
Kako bi peščana baterija mogla da transformiše čistu energiju
3 Jun 2024 blic
Teksaška ekološka revolucija
13 Maj 2024 seebiz
Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz OIE
9 Maj 2024 biznis
Indija se sprema za najgori scenario nedostatka električne energije
9 Maj 2024 novaekonomija
Kina ima više solarnih elektrana od Evrope i Amerike zajedno
26 Apr 2024
Električna energija iz obnovljivih izvora čini 56% ukupne nemačke potrošnje
24 Apr 2024 seebiz
Beč otvara 30. solarnu elektranu u vlasništvu građana


Web Analytics