elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

27 Okt 2022 - bloomberg - Kazahstan će proizvoditi zeleni vodonik

Kazahstan planira da počne da proizvodi zeleni vodonik preko projekta vrednog 50 milijardi dolara do kraja decenije kako bi pomogao Evropi da smanji oslanjanje na fosilna goriva.

Svevind Energy Group, kompanija koja stoji iza najvećeg evropskog vetroparka u Švedskoj, potpisala je sporazum sa vladom Kazahstana o izgradnji elektrane na zeleni vodonik od 20 gigavata za koju se očekuje da će biti jedna od najvećih na svetu, saopštila je kompanija u četvrtak. Elektrolizatori će moći da proizvedu do dva miliona tona zelenog vodonika godišnje od 2032. godine, što je ekvivalent oko jedne petine cilja EU za uvezeni zeleni vodonik 2030. godine.

„Investicioni ugovor koji je danas potpisan vodi projekat u sledeću, odlučujuću fazu“, rekao je Wolfgang Kropp, osnivač i izvršni direktor Svevind Energy Group. „Kazahstan je idealna zemlja domaćin za projekat jer ima odlične uslove vetra tokom cele godine i sunčevo zračenje. Zemlja ima niže troškove proizvodnje zelenog vodonika, što je čini veoma konkurentnom na svetskom tržištu.”

Industrijski park elektrolizera napajaće se vetroelektranama i fotonaponskim postrojenjima ukupnog kapaciteta oko 40 gigavata na ravničarskim travnjacima jugozapadnog Kazahstana. Proizveden korišćenjem obnovljive električne energije, bez emisije ugljen-dioksida, zeleni vodonik je ključni element plana Evropske unije da smanji svoje oslanjanje na fosilna goriva i dekarbonizuje energetski intenzivne industrije. Blok želi da do kraja decenije proizvede 10 miliona tona zelenog vodonika i isto toliko uveze iz inostranstva.

Uprkos tim akreditivima, proizvodnja zelenog vodonika može biti komplikovana i skupa. Visoke cene energije, izazvane ruskim ratom u Ukrajini, poboljšale su ekonomičnost vodonika u poređenju sa fosilnim gorivima, a talas novih projekata počinje da se oblikuje širom sveta.

"Evropa neće moći da proizvede sav zeleni vodonik koji joj je potreban", rekao je Kropp. „Mi vidimo Evropu kao važno tržište, jedno od najnaprednijih kada je u pitanju podrška zelenom vodoniku”, pri čemu je Azija takođe ciljno tržište za gorivo.

Evropska komisija (EK) produbljuje svoje ekonomske odnose sa Kazahstanom. Ranije ovog meseca održan je virtuelni sastanak između predsednice EK Ursule von der Leyen i kazahstanskog predsednika Kassyma-Jomarta Tokayeva. Očekuje se da će dve strane potpisati sporazum o strateškom partnerstvu za održive sirovine, baterije i zeleni vodonik pre kraja novembra, rekao je Kropp.

Dogovor između kazahstanske vlade i Svevinda postavlja dugoročni okvir u okviru kojeg će projekat, poznat kao "Hyrasia One", biti realizovan, otvarajući put definiciji pristupa zemljištu, poreza, procesa izdavanja dozvola i bez ograničenja trgovine i kretanja kapitala , prema Rene Pforteu, direktoru za razvoj poslovanja u Svevind Energy Group. „To pokazuje potpunu posvećenost vlade nastavku projekta“, rekao je on.

Svevind je projekat razvijao tri godine i ugovor o ulaganju otvara vrata za konkretne pregovore sa suinvestitorima, kupcima i dobavljačima postrojenja, rekao je on. Očekuje se da će konačna odluka o ulaganju biti doneta do 2026. godine.

Početno finansiranje investicije obezbediće kompanija iz Drezdena Svevind kao programer projekta i u toku su razgovori o obezbeđivanju dodatnih finansijskih partnera za dugoročnu investiciju.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

16 Jan 2023 sputnik
Bežična energetska mreža
13 Jan 2023 euronews
Japan na proleće ili leto planira puštanje vode iz NE Fukušima u more
8 Jan 2023 b92
Oni će graditi plutajuće nuklearne elektrane?
15 Dec 2022 benchmark
Nuklearna fuzija omogućava neograničenu količinu čiste energije
28 Nov 2022 dw
Nemačka: revolucionarna baterija po ugledu na živi organizam
27 Okt 2022 bloomberg
Kazahstan će proizvoditi zeleni vodonik
6 Sep 2022 politika
Radioaktivni bauk od Pensilvanije do Fukušime
30 Avg 2022 danas
Prelazak na vodonik u Nemačkoj: Sedam najvažnijih činjenica
18 Avg 2022 dw
Danska luka u kojoj se ostvaruju snovi o zelenoj energiji


Web Analytics