elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Sep 2022 - telegraf - Najveća vetroelektrana na moru potpuno operativna

Najveća svetska vetroelektrana na moru Hornsea 2, kompanije Orsted, sada je potpuno operativna, prenosi BBC.Nalazi se na oko 88 kilometara od obale Jorkšira i može da proizvede električnu energiju za napajanje oko 1,3 miliona domova, što je dovoljno za grad veličine Mančestera. Pre deceniju, obnovljivi izvori energije činili su samo 11 odsto energetskog miksa u Velikoj Britaniji. Do 2021. godine taj broj je porastao za 40 odsto, a najveći doprinos davale su upravo vetroelektrane na moru.

- To je ogroman korak napred u našoj težnji ka domaćoj, sigurnoj energiji - istakao je na svom Tviter nalogu britanski premijer Boris Džonson, koji je na toj funkciji do oktobra.

Kako je izjavio programski direktor Hornsea 2 Patrik Harnet, "Velika Britanija je jedan od svetskih lidera u oblasti vetroelektrana na moru".

- Veoma je uzbudljivo da nakon pet godina rada imamo potpunu operativnost na najvećoj vetroelektrani van kopna - dodaje.

Kako prenosi BBC, Hornsea 2 je preuzeo titulu "najveće na svetu" od svog suseda Hornsea 1. Pokriva površinu oko četiri i po puta veću od Liverpula, no tu titulu će najverovatnije sačuvati vrlo kratko, kako su u izgradnji još veći projekti u blizini, u Severnom moru. Vetropark Doger Bank, koji će, kada bude potpuno izgrađen, moći da napaja 6 miliona domova, trebalo bi da počne sa radom naredne godine.

Za samo šest sekundi proizvodi energiju dovoljnu za ceo dan
Svaka od 165 turbina Hornsea 2 visoka je oko 200 metara, tačnije od nivoa mora do vrha lopatica visine 81 metar. U rotaciji, koja traje šest sekundi, proizvodi dovoljno energije za domaćinstvo za 24 sata.

Tokom poslednje decenije, veličina vetroelektrana i turbina se povećala, omogućavajući da se smanje troškovi električne energije koju proizvode.

- Poslednji put kada sam proverio bilo je otprilike 450 funti (525 evra) po megavat satu za kupovinu struje proizvedene gasom - priča Sajmon Evans sa veb stranice Carbon Brief koja prati pitanja obnovljive energije.

- To je oko 9 puta skuplje u odnosu na trenutne troškove izgradnje novih obnovljivih kapaciteta - dodao je.

U poslednjem krugu aukcije britanske vlade u julu, pušteno je 11 gigavata obnovljive energije što je dovoljno za napajanje oko 12 miliona domova. Kao deo svojih Net Zero ciljeva, vlada se obavezala na dekarbonizaciju proizvodnje električne energije do 2035. godine, pri čemu će vetar na moru igrati ključnu ulogu.
Trenutna svetska energetska kriza, izazvana "ruskom specijalnom operacijom" u Ukrajini, intenzivirala je potragu za alternativama gasnim elektranama.

Projektima vetroelektrana na moru potrebno je oko pet godina od saglasnosti za planiranje do punog rada, a ima onih koji kažu da obim trenutne energetske krize znači da je potrebno ponovo razmotriti izgradnju vetroelektrana na kopnu.

- Vetar na kopnu je tradicionalno najjeftiniji oblik energije i vetroelektrane se mogu pokrenuti za oko godinu dana - rekla je Melani On iz Renevable UK dodajući da je problem u tome što ceo proces može da stopira samo jedna osoba.

- Ukoliko jedna osoba uloži prigovor na vetropark na kopnu, to prekida ceo proces. Stoga nam je zaista potrebna vlada da preduzme mere i stavi energetske potrebe naše zemlje na prvo mesto.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

16 Jan 2023 sputnik
Bežična energetska mreža
16 Jan 2023 N1
Kapacitet energije vetra u Finskoj povećan je za 75 odsto prošle godine
13 Jan 2023 alo
Holandiji preti ozbiljan problem od 2025.
21 Dec 2022 n1
Kako je rast energije iz obnovljivih izvora nadmašio sva očekivanja
29 Nov 2022 biznis
Vetroturbine najvredniji „zeleni“ proizvod EU
31 Okt 2022 bloomberg
Westinghouse pravi prvu nuklearnu elektranu u Poljskoj
27 Okt 2022 bloomberg
Kazahstan će proizvoditi zeleni vodonik
27 Sep 2022 alo
Stručnjaci nemaju dobre vesti
1 Sep 2022 telegraf
Najveća vetroelektrana na moru potpuno operativna


Web Analytics