elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

10 Avg 2022 - biznis - Singapur gradi elektranu na plimu i oseku

Japanski brodarski gigant Nippon Yusen Kaisha učestvovaće u singapurskom energetskom projektu koji će koristii snagu morske plime.

Pionirski projekat za ovu zemlju, kojim rukovodi državna kompanija Bluenergy Solutions, fokusiran je na razvoj sistema za napajanje na osnovu kretanja plime i oseke. Šema gradnje predviđa turbine sa tri lopatice – čiji delovi liče na one koji se koriste na vetroparkovima – ali postavljene pod vodom.

Iz japanske kompanije je saopšteno da će ona raditi u tri oblasti kao delovima projekta izvan distribucione mreže: u skladištenju energije, proceni troškova proizvodnje električne energije i njene efikasnosti, piše CNBC.

Osnovana 1885. godine, japanska kompanija se, između ostalog, bavi brodskim transportom rasutog materijala, vazdušnim prevozom tereta i transportnom logistikom.

Projekti poput onih koji se planiraju za Singapur su u ranoj fazi, ali Azija je već dom južnokorejske plimske elektrane na jezeru Sihva. Elektrana je počela je sa radom 2011. godine i najveća je elektrana na plimu i oseku na svetu. Prvi prototip plimske elektrane izgrađen je još šezdesetih godina prošlog veka.

Međunarodna agencija za energetiku je saopštila da „pomorske tehnologije imaju veliki potencijal“, ali dodaje da je potrebna dodatna podrška donosioca političkih odluka za istraživanje i razvoj, kako bi se smanjili troškovi.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

8 Okt 2021 alo
U Španiji 44 odsto ukupne količine struje dolazi iz obnovljivih izvora
2 Dec 2016 dnevnik
Turbina koje radi pomoću plime
28 Maj 2013 biznis
Novi pristup očuvanju energije
3 Dec 2009 b92
Do 2050. biće novih 1.280 nuklearki
9 Apr 2009 energetika
Povratak nuklearki?


Web Analytics