elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Maj 2022 - nova - Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje?

Modela na struju ima sve više, a dobro je poznato da je njihova cena trenutno nešto veća od automobila sa konvencionalnim pogonom. Međutim, ustaljeno mišljenje jeste i da su električni automobili jeftiniji za eksploataciju, jer se manje novca troši na električnu energiju i servise. Da li je zaista tako?

Bez obzira na cenu koja konstantno raste, Tesla Model Y ostaje najpopularniji električni krosover na svetu. Ali koliko košta njegovo korišćenje? Jedan od vlasnika ovog modela je podelio svoje iskustvo na YouTube-u. Ryan Shaw poseduje Teslu Model Y nešto više od dve godine i u video snimku koji je objavio deli iskustvo sa stvarnim troškovima posedovanja ovog električnog krosovera.

Ryan je prvo napomenuo da bi njegov Model Y koštao oko 13.000 dolara više kada bi ga kupio danas, u odnosu na period pre dve godine. Kao i većina vlasnika električnih automobila, Ryan svoj četvorotočkaš uglavnom puni kod kuće, i to u 95% situacija. Kupio je kućni punjač Splitvolt koji ima cenu od 380 dolara. Tokom dve godine i oko 55.000 pređenih kilometara, potrošio je oko 2.000 dolara na struju. Poređenja radi, vlasnik konvencionalnog automobila bi za istu kilometražu potrošio oko 6.700 dolara na gorivo.

Troškovi održavanja su bili minimalni.Ipak, rešio je da kupi nove pneumatike koji su koštali 1.135 dolara. Sve druge popravke su bile rešene pod garancijom. Ryan koristi Tesla osiguranje, koje ga košta 1.584 dolara godišnje. Korišćenje drugog osiguranja bi verovatno imalo cenu veću od 2.000 dolara.

Njegov Model Y je dobro sačuvao svoju vrednost, ali to se može pripisati i situaciji na tržištu koja je dosta neobična zbog manjeg broja novih automobila. Kada se stvari vrate u normalu za nekih dve godine, Model Y će kao i većina drugih vozila imati nešto veći pad vrednosti.

Sveukupno, Ryan je veoma zadovoljan sa svojim Modelom Y jer je retka situacija da automobil od 60.000 dolara bude ovako jeftin za eksploataciju.
VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

14 Jun 2022 politika
Da li do 2035. nestaju klasični automobili
17 Maj 2022 nova
Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje?
29 Apr 2022 benchmark
Prodaja električnih automobila u Evropi veća nego ikad
25 Apr 2022 nova
Nemci ukidaju subvencije za ekološka vozila
21 Apr 2022 autoblog
Najjeftinije je voziti na - struju
5 Apr 2022 novosti
TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU
19 Mar 2022 n1
Kako švedske kompanije proizvode „zeleni čelik“
27 Jan 2022 autoblog
Vožnja elektromobilom skuplja nego "dizelašem"
27 Jan 2022 b92
"Tražnja će naglo porasti"


Web Analytics