elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT





29 Apr 2022 - euronews - Polovina francuskih nuklearki "van stroja"

Obustavljen je rad još jedne nuklearne jedinice u Francuskoj, tako da je polovina njenih reaktora sada van mreže radi redovnog održavanja, zbog čega je sve nategnutija situacija sa snabdevanjem strujom u zemlji koja je tradicionalno jedan od najvećih izvoznika električne energije u Evropi.

Dvadeset osam reaktora u Francuskoj je van mreže pošto se nastavljaju problemi u državnoj energetskoj kompaniji EDF zbog korozije otkrivene na nekim lokacijama, što zahteva duge provere i popravke, izveštava "Blumberg".

EDF-ov reaktor Golfek-2 snage 1.300 megavata, koji se nalazi na jugu Francuske, zaustavljen je danas radi redovnog remonta, saopštila je kompanija u podnesku objavljenom na veb sajtu mrežnog operatera RTE.

Vanredne popravke, uz ranije planirana zaustavljanja proizvodnje radi dopune goriva i redovnog održavanja, dovelo je francusku proizvodnju nuklearne energeije na najniži nivo u više od jedne decenije za ovaj period godine, navodi njujorška agencija.

Francuska "flota" nuklearnih elektrana je ključna za tu zemlju jer može da podmiri više od dve trećine nacionalnih potreba za električnom energijom, tako da bi ovaj zastoj potencijalno mogao da pogorša evropsku krizu u snabdevanju strujom.

Na francuskoj berzi struje su dnevne cene bile u proseku više za oko 30 odsto nego u susednoj Nemačkoj ove godine, i četiri puta više nego u istom periodu 2021.

Obustava rada francuskiih nuklearki takođe utiče na tokove električne energije u regionu. Francuska je uvezla skoro onoliko električne energeije koliko je poslala u inostranstvo u prvom kvartalu 2022, u poređenju sa neto izvozom od oko 8,0 teravat-sati u Veliku Britaniju, Italiju, Nemačku i Švajcarsku u istom periodu prošle godine, prema podacima istraživačkog instituta Fraunhofer ISE.



VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

27 Jun 2022 nedeljnik
Francuska ponovo aktivira elektranu na ugalj
22 Jun 2022 politika
Francuskoj prete restrikcije, pola nuklearnih reaktora u kvaru
20 Jun 2022 politika
Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina
14 Jun 2022 sputnjik
Nemci tvrde da su korak bliže "svetom gralu fizike"
12 Jun 2022 rtv,n1
Nemačka: Do 2030. iz obnovljivih izvora 80 posto energije
12 Jun 2022 mondo
RUSIJA GRADI NUKLEARKU U EGIPTU?
8 Jun 2022 b92
Trećina električne energije u Nemačkoj dolazi od uglja
1 Jun 2022 danas
Sud u Japanu zabranio ponovno pokretanje nuklearne elektrane
21 Maj 2022 nova
Černobilj – 36 godina kasnije


Web Analytics