elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

25 Apr 2022 - telegraf - Ugalj: Otvaraju rudnike, pokreću elektrane

Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je razne promene u svetu, a jedna od njih mogla bi biti i ova: naime, izgleda da u Nemačkoj i Italiji sada "oživljavaju" - nekada povučene - elektrane na ugalj.

U Južnoj Africi, sve više brodova natovarenih ugljem kreće na uobičajeno mirnu rutu oko Rta dobre nade ka Evropi. Sagorevanje uglja u SAD je usred najvećeg "oživljavanja" u poslednjoj deceniji, dok Kina ponovo otvara zatvorene rudnike i planira nove.

Svetska zavisnost od uglja, goriva za koje su mnogi mislili da će uskoro biti na zalasku, sada je jača nego ikad, navodi Blumberg. Potražnja je u porastu od prošle godine, usred nestašice prirodnog gasa i u skladu sa tim kako je upotreba električne energije porasla nakon što su ograničenja pandemije ukinuta.

Ali, ruska invazija na Ukrajinu podstakla je tržište uglja, pokrenuvši domino efekat koji ostavlja proizvođače električne energije da se bore za snabdevanje i "guraju" cene na rekordne nivoe.

Procvat ozloglašenog fosilnog goriva ima ogromne implikacije na globalnu ekonomiju. Više cene će nastaviti da doprinose rastućoj inflaciji. Ali, čak i uz nedavni skok, analitičari kažu da je ugalj i dalje jedno od relativno najjeftinijih goriva.

U 2021, svet je proizveo više električne energije iz uglja nego ikada ranije, sa povećanjem od 9% u odnosu na prethodnu godinu, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Očekuje se da će za 2022. ukupna potrošnja uglja - za proizvodnju energije, proizvodnju čelika i druge industrijske namene - porasti za skoro 2%, na rekord od nešto iznad 8 milijardi metričkih tona i ostati tamo najmanje do 2024. godine.

Kako je svet počeo da izlazi iz pandemije sredinom prošle godine, potražnja za električnom energijom je porasla jer su prodavnice i fabrike ponovo otvorene.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

27 Jun 2022 nedeljnik
Francuska ponovo aktivira elektranu na ugalj
27 Jun 2022 021
Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva
20 Jun 2022 politika
Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina
20 Jun 2022 b92
Austrija: reaktiviraće elektranu na ugalj
20 Jun 2022 bizlife
8 miliona stanovnika pozvano da UGASE SVETLA
14 Jun 2022 telegraf
Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija
8 Jun 2022 b92
Trećina električne energije u Nemačkoj dolazi od uglja
30 Maj 2022 blic
U toku izrada NAJGOREG SCENARIJA
21 Maj 2022 nova
Černobilj – 36 godina kasnije


Web Analytics