elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Apr 2022 - aljazeera - Dobavljači energije u Britaniji traže vladinu intervenciju

Izvršni direktori četiri vodeća britanska dobavljača energije pozvali su vladu u Londonu da uvede nove mjere kako bi se ublažio utjecaj skoka cijena u oktobru, prije vrhunca zimske potražnje.

Za milione domaćinstava cijene struje i plina porasle su od početka aprila za 54 posto, nakon što je regulator Ofgem podigao gornju granicu najčešće korištenih tarifa, zbog rekordnog nivoa veleprodajnih ciijena na globalnim tržištima.

Cijene su na globalnim tržištima od tada još više porasle, potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Analitičari Cornwall Insighta predviđaju da bi regulator mogao podići gornju granicu, koja bi stupila na snagu u oktobru, za još 30 posto, na više od 2.600 funti godišnje.

“Najviše me brine da bi u oktobru situacija mogla biti užasna, uistinu užasna”, rekao je Keith Anderson, izvršni direktor Scottish Powera, u vlasništvu španske Iberdrole, na sastanku odbora britanskog Parlamenta.

“Potrebna je velika promjena u pristupu vlade”, dodao je Anderson.

Pogoršanje situacije

Savjetodavna kuća The Resolution Foundation izvijestila je da se od podizanja cijena u aprilu broj domaćinstava u Engleskoj koja troše najmanje 10 posto budžeta na energiju, što znači da imaju teškoća s plaćanjem, udvostručio, na pet miliona.

Vlada je u februaru uvela mjere pomoći, uključujući popust od 200 funti (261 dolar) na račune za struju za sva domaćinstva, s razdobljem povrata od pet godina, počevši od oktobra.

“Situacija se značajno pogoršala pa očekujem da će je vlada ponovno razmotriti”, rekao je Simon Rossi, izvršni direktor britanske podružnice francuskog EDF-a.

Izvršni direktor britanske podružnice njemačkog E.ON-a Michael Lewis upozorio je da bi nakon predviđenog poskupljenja u oktobru 30 do 40 posto britanskih domaćinstava moglo imati problema s plaćanjem računa,

I glavni izvršni direktor vlasnika British Gas Centrica Chris O`Shea smatra da će se stanje u oktobru pogoršati ako vlada ne uvede dodatne mjere pomoći.

Rekordne cijene

Anderson je vladi sugerirao da oformi socijalni fond za subvencioniranje energije za najugroženije, a Lewis je predlažio da smanji naknade u računima za energiju, poveća važeći popust od 200 funti i produži razdoblje otplate.

U ministarstvu poslovanja, energetike i industrijske strategije nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju apele čelnika energetskih kompanija.

Opoziciona Laburistička stranka pozvala je u januaru vladu da uvede porez na izimno veliku zaradu proizvođača nafte i plina u Sjevernom moru i da prihod koristi za pomoć onima koji imaju teškoće s plaćanjem računa.

Rekordne cijene znače veliku dobit za proizvođače energije dok su neki dobavljači pod pritiskom, a mnoge su manje kompanije prošle godine propale.

Centrica je udvostručila dobit u 2021. godini jer je preuzela kupce propalih konkurentskih kompanija, napominje Reuters.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

27 Jun 2022 021
Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva
20 Jun 2022 politika
Visoke cene gasa i struje biće barem pet godina
20 Jun 2022 bizlife
8 miliona stanovnika pozvano da UGASE SVETLA
14 Jun 2022 telegraf
Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija
14 Jun 2022 politika
Da li do 2035. nestaju klasični automobili
12 Jun 2022 rtv,n1
Nemačka: Do 2030. iz obnovljivih izvora 80 posto energije
30 Maj 2022 biznis
Prozjumeri širom Evrope dobijaju subvencije, poreske olakšice i fid-in tarife
30 Maj 2022 blic
U toku izrada NAJGOREG SCENARIJA
17 Maj 2022 nova
Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje?


Web Analytics