elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Jan 2022 - sputnik - Upozorenje Međunarodne agencije za energiju

Globalni talas tražnje za energijom mogao bi donese još tri godine nestabilnosti na tržištu i rekordno zagađenje iz elektrana, ukoliko države ne učine bitne promene u načinu na koji dobijaju struju, upozorila je Međunarodna agencija za energiju.

Najveći rast u potražnji za električnom energijom zabeležen je prošle godine, zbog čega je dolazilo do nestašica u glavnim ekonomijama i istorijski visokog skoka cena i rekordnih emisija zagađenja, navode iz Međunarodne agencije za energiju (IEA), prenosi Gardijan.

U godišnjem izveštaju IEA navodi se da bi takva situacija mogla da potraje naredne tri godine, sa ozbiljnim posledicama po potrošače i ekonomije, ukoliko ne dođe do brzih strukturnih promena u proizvodnji.

„Oštri skokovi cena struje u poslednje vreme napravili su probleme za mnoga domaćinstva i firme širom sveta i postoji opasnost da budu pokretač društvenih i političkih tenziija“, navodi izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Globalna cena struje porasla je za 6 odsto u 2021. usled ekonomskog oporavka posle pandemijske recesione 2020. To je najveći rast cene od 2010, kada je struja poskupela usled oporavka posle svetske ekonomske krize iz 2008.

Ne samo da je cena struje zabeležila istorijski skok, već je i potražnja bila najveća u istoriji, sa čak 1.500 teravatsati, što je najviše do sada zabeleženo.
Gotovo polovina tražnje bila je iz Kine, gde je je porasla za 10 odsto u odnosu na 2020. godinu. Kina i Indija pretrpele su nestašice u drugoj polovini godine, jer isporuka uglja nije mogla da prati tempo rada termoelektrana, dovodeći do ekonomskog usporavanja u Aziji, navode iz IEA.

Tako se i Velika Britanija suočila sa energetskom krizom, jer su cene struje dostigle rekordne iznose, budući da ta država polovinu struje dobija iz elektrana na gas, čija je cena takođe skočila, navodi Gardijan.

Globalna jagma za strujom dovela je do rekordnog zagađenja, jer se pojedine ekonomije vraćaju jeftinijim izvorima proizvodnje, termoelektranama na ugalj.
Zato iz IEA pozivaju na „veće investicije u tehnologije sa manjom emisijom štetnih gasova, uključujući i obnovljive izvore, energetski efikasne izvore, kao i nuklearnu energiju“.

Izveštaj IEA navodi da je proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije povećana za šest odsto u 2021, ali to nije bilo dovoljno da se održi trka sa ubrzanom tražnjom.

Proizvodnja struje na ugalj porasla je devet odsto, na gas dva odsto, a na nuklearnu energiju 3,5 odsto.

Fatih Birol navodi da je porasla i emisija ugljen-dioksida prilikom proizvodnje energije za sedam odsto.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

17 Maj 2022 nova
Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje?
3 Maj 2022 vesti
Austrijski “Ferbund” povećao cene struje za oko 20 odsto
21 Apr 2022 novaekonomija
Od ruske kompanije zavisi 100 milona potrošača struje u Evropi
21 Apr 2022 autoblog
Najjeftinije je voziti na - struju
18 Apr 2022 dw
Alpi kao baterija Evrope: reverzibilne hidroelektrane
5 Apr 2022 politika, kurir
U Britaniji računi za gas i struju veći za 54 odsto
5 Apr 2022 novosti
TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU
28 Mar 2022 blic
Španske ambicije na energetskom tržištu
24 Mar 2022 blic
EVROPA PONOVO PALI NUKLEARKE!


Web Analytics