elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Dec 2021 - alo - Francuska troši 130 miliona evra na dan da bi izbegla restrikcije

Zvuci gotovo neverovatan podatak da je uz angažman I svih rezervnih kapaciteta Francuska imala dnevni energetski deficit od prosečnih 11 900 MWh/h, to jest preko 285 000 MWh za današnji dan. Sa realizovanom cenom od EUR 452/MWh na tamošnjoj berzi električne energije, da bi održala stabilno snabdevanje Francuska je samo za današnji dan morala da izdvoji blizu 130 miliona evra.

Francuska je na korak od uvođenja ovako drastičnih mera. Jedna od najbogatijih zemalja u Evropi Francuska primorana je da koristi mazut kako bi uspela da pokrije svoje energetske potrebe. Ono što je bilo potpuno nezamislivo ipak se na kraju desilo, a to je da zemlja kao što je Francuska koja ima 56 nuklearnih elektrana je primorana da koristi mazut za proizvodnju električne energije.

Prema podacima operatora prenosnog sistema Francuska je pribegla i spaljivanju mazuta u čak četiri elektrane, kako bi namirila potrebe domaćeg tržišta: u Briniliju, Dirinjonu, Vaireju i Montereau. Ovaj potez ukazuje na dubinu energetske krize u kojoj se nalazi jedna od najmoćnijih evropskih ekonomija.

Da je situacija alarmantna, upozorila je francuska ministarka ekologije Barbara Pompili najavljujući da bi privreda mogla da bude prva na udaru.

„Imamo spremnu odredbu o sporazumnom prekidu isporuke električne energije velikim industrijskim potrošačima u vršnim satima“, kazala je Pompili, objašnjavajući mere koje Vlada Francuske preduzima kako bi obezbedila sprečavanje eventualnih širih restrikcija za stanovništvo ove zemlje.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

27 Jun 2022 021
Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva
14 Jun 2022 telegraf
Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija
22 Dec 2021 alo
Francuska troši 130 miliona evra na dan da bi izbegla restrikcije
1 Dec 2021 pcpress
Rudarenje kriptovaluta u Kazahstanu dovodi do nestašica
1 Okt 2021 rts
Energetska kriza u Kini - usporen rast ekonomije
13 Avg 2021 politika
Bum „zelenih” automobila
3 Maj 2020 b92
Tesla želi da snabdeva Britaniju el. energijom
24 Mar 2017 startit
Kako smanjiti potrošnju na nivou cele države
9 Nov 2016 vesti
Nuklearke na remontu - Francuzi bez struje?


Web Analytics