elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Dec 2021 - pcpress - Rudarenje kriptovaluta u Kazahstanu dovodi do nestašica

Operater električne mreže u zemlji KEGOC rekao je da će uvesti restrikcije električne energije za 50 registrovanih kripto-rudara. Ovakva dešavanja dolaze nakon zahteva za hitno isključenje tri elektrane u oktobru. Oni će takođe biti prvi isključeni ako dođe do kvarova na mreži, saopštilo je kvazi-javno preduzeće.

Ministarstvo energetike je procenilo da je potražnja za električnom energijom skočila za osam odsto do sada u 2021.godini u odnosu na tipičnih jedan ili dva odsto. Od oktobra došlo je do nestanka struje u šest regiona.

Zvaničnici su prekide struje vezali struje za sve veći broj neregistrovanih rudara kriptovaluta koji ilegalno proizvode valutu iz svojih domova ili čak iz fabrika. Takođe, kineski rat protiv kriptovaluta može biti delimično odgovoran.

Potražnja za energijom počela je da raste kada su se rudarske kompanije preselile iz Kine početkom 2021. godine, a ponovo je skočila kada je Kina ovog maja proglasila rudarstvo ilegalnim. Struja je bila relativno jeftina u Kazahstanu, što ga čini utočištem za kompanije koje se nadaju da će ostvariti veći profit od kripto operacija.

Kazahstan pokušava da nadoknadi nestašice struje. Traži od ruske energetske kompanije da dopuni nacionalnu elektroenergetsku mrežu, a registrovanim rudarima će naplaćivati naknadu od 1 tenge (oko 0,0023 dolara) za svaki kilovat-sat počevši od 2022.godine. Međutim, za obe mere biće potrebno dosta vremena. Što se tiče rudara kriptovaluta moraće da smanje ili premeste opremu.

Takođe, postoji zabrinutost da vlada nije iskrena u vezi svojih problema. Luca Anceshi sa Univerziteta u Glazgovu rekao je da je Kazahstan krivo rudare kriptovaluta zbog problema sa pouzdanošću električne mreže u zemlji.

Bez obzira da li je to tačno ili ne, sa sigurnošću se može reći da potražnja za rudarenjem nagoveštava potencijalne probleme za druge zemlje ako prihvate lokalnu proizvodnju kriptovaluta.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

1 Dec 2021 pcpress
Rudarenje kriptovaluta u Kazahstanu dovodi do nestašica
23 feb 2009 energetika
Snaga atoma
Web Analytics