elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

25 Nov 2021 - politika - Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj

Rastuća potražnja za strujom u Španiji, u kojoj se energetska kriza zaoštrava zbog hladnoće, naterala je energetsku kompaniju Endesa da ponovo pokrene elektranu na ugalj koja ne radi od jula i koja je predviđena za zatvaranje u okviru evropskih planova za smanjenje emisije staklenih gasova.

Rast globalnih cena gasa podudario se sa planiranim redovnim remontom u tri od pet nuklearnih elektrana u Španiji i padom proizvodnje hidroelektrana usled male količine padavina, baš u trenutku kada zbog naleta hladnog vreme sve više Španaca uključuje grejanje.

Da bi pomogla energetskoj mreži da se izbori sa skokom potrošnje struje, Endesa je ove nedelje ponovo pokrenula rad u jednoj jedinici svoje elektrane na ugalj As Pontes, snage 1.400 megavata, u severozapadnom regionu Galicije, prenosi Rojters.

Kompanija je 2019. zatražila odobrenje vlade da zatvori ovu elektranu u okviru svog plana za postepeni izlazak iz uglja, u skladu s obećanjem Španije da će prekinuti proizvodnju struje iz uglja do 2030, kaže portparol kompanije, prenosi Tanjug.

Mada ugalj ima zanemarljiv udeo u energetskom miksu Španije - manje od 2,0 posto u ukupnoj proizvodnji struje prema podacima konsultantske kompanije za klimu Ember - povratak As Pontesa na mrežu je u snažnoj suprotnosti s dešavanjem u susednoj Portugaliji, koja je prošlog vikenda zatvorila svoju poslednju preostalu elektranu na ugalj.

Ipak, Španija ide sličnom putanjom - do kraja oktobra je u zemlji potrošeno 16 posto manje uglja nego u istom periodu 2020, navode iz Embera.

Budući da su cene prirodnog gasa blizu rekordno visokih nivoa, i neke druge zemlje se privremeno vraćaju uglju.

Podaci Embera pokazuju da je proizvodnja struje iz uglja u Evropskoj uniji skočila za oko 18.000 GWh u trećem kvartalu, čak iako je ukupna upotreba fosilnih goriva opala za 16.000 GWh, ili za oko 7,0 posto u odnosu na isto tromesečje godinu ranije.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

14 Jan 2022 sputnik
Upozorenje Međunarodne agencije za energiju
13 Jan 2022 n1
Nemačka napušta ugalj do 2030
12 Jan 2022 aljazeera
Francuska: Pojačan rad elektrana na ugalj zbog straha od nestašice struje
4 Jan 2022 kurir
Šta se dešava sa planom EU za nuklearnu energiju?
26 Dec 2021 novosti
NEMAČKA GASI NUKLEARKE
20 Dec 2021 dw
Mala nuklearka u komšiluku?
17 Dec 2021 rts
Rekordna potražnja za ugljem u svetu
25 Nov 2021 politika
Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj
23 Nov 2021 021
Portugal četvrta zemlja EU koja je zaustavila elektrane na ugalj


Web Analytics