elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Nov 2021 - danas - Pet zemalja EU protiv Francuske podrške nuklearkama

Suočena sa naporima Francuske za oživljavanje nuklearne energije u Evropi, grupa od pet zemalja Evropske unije, predvođena Nemačkom, udružila se kako bi uticala na Evropsku komisiju da zadrži nuklearnu energiju izvan EU taksonomije zelenih finansija (pravilnika koji određuje kriterijume šta su to ekološki prihvatljive investicije), prenosi “Bilten” Agencije za energetiku Srbije.

-Nuklearna energija je nekompatibilna s principom ’ne nanosi značajnu štetu’ uredbe o taksonomiji EU- navodi se u zajedničkoj deklaraciji o taksonomiji EU bez nuklearne energije koju su potpisale Austrija, Danska, Nemačka, Luksemburg i Portugal. -Imamo mnogo dokaza koliko nuklearna energija može biti opasna – rekla je Leonore Gevesler, austrijska ministarka energetike.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednim sedmicama izneti predlog koji će pojasniti status nuklearne energije i prirodnog gasa u skladu sa taksonomijom zelenih finansija EU. Austrija i Luksemburg su najglasniji protivnici nuklearne energije u Evropi i od početka se opiru njenom uključivanju u taksonomiju. Čini se da su dve zemlje iskoristile klimatski samit Ujedinjenih nacija u Glasgovu da privuku Nemačku, Portugal i Dansku na svoju stranu.

„Priznajemo suvereno pravo država članica da odlučuju za ili protiv nuklearne energije kao dela svojih nacionalnih energetskih sistema. Međutim, zabrinuti smo da bi uključivanje nuklearne energije u taksonomiju trajno narušilo njen integritet, kredibilitet, a time i korisnost“, piše u zajedničkoj deklaraciji pet zemalja Evropske unije.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

14 Jan 2022 sputnik
Upozorenje Međunarodne agencije za energiju
13 Jan 2022 n1
Nemačka napušta ugalj do 2030
12 Jan 2022 aljazeera
Francuska: Pojačan rad elektrana na ugalj zbog straha od nestašice struje
12 Jan 2022 politika
Nuklearka u Emiratima proizvodiće 85 odsto čiste energije do 2025.godine
11 Jan 2022 sputnik
Rusija će obezbediti Zemlji energiju iz svemira
4 Jan 2022 kurir
Šta se dešava sa planom EU za nuklearnu energiju?
2 Jan 2022 politika
Nemačka isključila tri od šest poslednjih nuklearki
26 Dec 2021 novosti
NEMAČKA GASI NUKLEARKE
26 Dec 2021 b92
Belgija: Ulagaće u modularne reaktore


Web Analytics