elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Nov 2021 - b92 - Električni automobili zimi troše čak 25 odsto više struje

Pametnim korišćenjem vozila i raspoloživih sistema, čak i tokom zimskog perioda i niskih temperatura radijus kretanja električnog automobila može se značajno produžiti.

Jedan od velikih izazova sa kojima se suočavaju vlasnici električnih automobila svakako je zimski period.

Zima, odnosno niske temperature daleko više utiču na električne automobile i njihovu autonomiju u vožnji u odnosu na vozila sa SUS motorima. Istraživanja otkrivaju da zimska vožnja znači potrošnju veću za 25% u odnosu na onu pri 20-ak stepeni Celzijusa.

Drastičan pad autonomije električnih automobila tokom niskih temperatura uzrokovan je korišćenjem znatne količine električne energije iz baterije za grejanje putničke kabine, ali i grejanje same baterije.

Tome se može donekle doskočiti ukoliko punite vozilo kod kuće ili u garaži stambene zgrade. Uz to, treba voditi računa o planiranju kad automobil počine da se koristi. Naime, gotovo da i nema električnog automobila koji ne nudi mogućnost unapred planiranog programa punjenja baterija.

U skladu sa tim, dovoljno je pri dolasku kući spojiti kabl za punjenje na vozilo. Zatim možete u samom vozilu ili pak putem aplikacije proizvođača vozila zadati vreme sutrašnjeg polaska od kuće.

Tako će vozilo samo znati kada je potrebno započeti proces punjenja baterije, naravno, u zavisnosti od trenutnog nivoa dopunjenosti baterije.

Takođe, planiranje polaska ostavlja mogućnost da vozilo podesite da dok je na punjaču ugreje putničku kabinu. Time je izbegnuta situacija da odmah po kretanju od kuće vozilo mora da potroši veliku količinu energije samo da bi ugrejalo putničku kabinu.

Brže i povoljnije je energiju za zagrevanje koristiti iz samog izvora električne energije nego iz baterije automobila tokom vožnje.

Takođe, dosta je električnih vozila je opremljeno i grejačima sedišta i volana. To nije samo zato da se vozaču pruži veći nivo komfora i udobnosti, već i zbog činjenice da je ekonomičnije koristiti ove grejače nego povećati željenu temperaturu u putničkoj kabini i jačinu ventilatora.

Sve u svemu, pravovremeno planiranje pri kupovini vozila, ali i tokom kasnijeg korišćenja može dovesti do smanjene potrošnje energije, odnosno povećanja autonomije u vožnji.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

11 Avg 2022 rts
Najavljeno najveće ulaganje u „čiste tehnologije" u istoriji SAD
10 Avg 2022 rtv
Trend poskupljenja struje se sigurno nastavlja
10 Avg 2022 biznis
Singapur gradi elektranu na plimu i oseku
8 Avg 2022 politika
Pet nuklearki u Francuskoj privremeno izuzeto od ekoloških pravila
8 Avg 2022 energetikanet
Portugal dobio plutajuću sunčanu elektranu
8 Avg 2022 kamatica
EV u Evropi: Smena na čelnoj poziciji
3 avg 2022 b92
Smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030.godine
25 Jul 2022 blic, 021
ERUPCIJA VULKANA NIJE OŠTETILA NUKLEARKU
25 Jul 2022 novaekonomija
Broj električnih vozila porašće pet puta do 2025. godine


Web Analytics