elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Nov 2021 - telegraf - Da li je auto koji je pre više od 100 godina motorizovao svet mogao da bude električan?

Još početkom prošlog veka, danas već davne 1903. godine, Henri Ford je znao da njegov prijatelj Tomas Edison eksperimentiše za automobilskim pogonom na baterije. On se sam, međutim, se tom vrstom pogona nije bavio pre 1914. godine, kada je počeo da radi na svom jeftinom električnom automobilu.

Fordov cilj je bio "Edison-Ford", automobil sa pogonom na struju, koji će se prodavati po ceni od 500 dolara, što je tada bilo tek nešto malo više od legendarnog Modela T, automobila koji je motorizovao svet (a koji se proizvodio do 1908. godine).

Kada je konačno obelodanio svoj projekat, Ford je izjavio da je jedini problem koji ima "kako da napravi dovoljno laku bateiju koja će moći da izdrži dužu vožnju bez dopunjavanja" (zvuči poznato?). Tadašnje baterije, postavljene ispod sedišta prvih nekoliko prototipova, bile su sposobne da omoguće prelaženje između 80 i 160 kilometara (50 i 100 milja) sa jednim punjenjem.

U to vreme, elektromobili su, za razliku od "prljavih" i "smrdljivih" benzinaca koji su se palili na kurblu, bili veoma privlačni ženama. I sama Fordova supruga Klara je vozila automobil kompanije Detroit Electric, i zalagala se za njihovu veću upotrebu.

Ostalo je zapisano da je te 1914. godine Henri Ford izjavio da će "električni automobil biti porodična kočija budućnosti". To se, međutim, nije dogodilo, a ni do danas zvanično nije poznat razlog zbog čega "Edison-Ford" nikada nije ugledao svetlost dana. Neki poznavaoci rane istorije električnih vozila tvrde da je problem bila nemogućnost konstrukcije odgovarajućeg električnog startera.

A onda je kurblu zamenilo električno paljenje, pa su električni automobili izgubili svoju tadašnju osnovnu prednost - jednostavnost uptrebe. A Klara Ford svoju investiciju od 1,5 miliona dolara, što je preračunato u današnju vrednost, više od 41 milion zelenih novčanica.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

8 Avg 2022 kamatica
EV u Evropi: Smena na čelnoj poziciji
3 avg 2022 b92
Smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030.godine
25 Jul 2022 novaekonomija
Broj električnih vozila porašće pet puta do 2025. godine
10 Jul 2022 blic
Nova reverzibilna elektrana u Švajcarskoj
14 Jun 2022 politika
Da li do 2035. nestaju klasični automobili
17 Maj 2022 nova
Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje?
29 Apr 2022 benchmark
Prodaja električnih automobila u Evropi veća nego ikad
25 Apr 2022 nova
Nemci ukidaju subvencije za ekološka vozila
21 Apr 2022 autoblog
Najjeftinije je voziti na - struju


Web Analytics