elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

27 Okt 2021 - autoblog - Da li struja može da vas udari dok punite električni automobil?

Električni automobili su testirani na sve moguće načine i zato je mogućnost udara struje minimalna tokom normalnog korišćenja. Ali kada punite svoj automobil preko neuzemljene utičnice, stvari i dalje mogu poći po zlu.

Punjenje električnog automobila je sigurno, smatra Nemac Stefan Moeller. Čovek dobro poznaje električne automobile, jer je direktor firme za iznajmljivanje električnih automobila Nextmove iz Arnstadta, piše Revija HAK. Šok je bio tim veći kada je iznenada i neočekivano osetio strujni udar dok je ukrcavao prtljag u svoj Hyundai Ioniq 5 na odmoru u Hrvatskoj. Moeller je ostao nepovređen, ali je odmah išao da proveri kako je to moglo da se dogodi. Ispostavilo se da se auto punio preko uobičajene kućne utičnice, ali utičnica nije bila uzemljena. Nije nosio ni cipele s gumenim đonom te je i dodirnuo metalni deo automobila. Ako se sva ova četiri stanja spoje (i tek tada), moguć je strujni udar.

Udari mogu da budu potencijalno opasni po život jer se naponi iznad 50 volti smatraju opasnim za odrasle, a od 25 volti za decu. Pod određenim okolnostima, električni automobili mogu da izazovu opasne električne udare do 150 volti. Električne nesreće između ostalog mogu dovesti do srčanih aritmija. Međutim, postoje i razlike između modela automobila i vrsta korišćenih kablova neki su dizajnirani da spreče opasno punjenje. Stefan Moeller je nakon svog incidenta u Hrvatskoj sproveo temeljitu istragu i rezultat je sažeo u obliku nekoliko saveta o punjenju u videu na YouTubeu. U svakom slučaju, najsigurnije je struju puniti na zvaničnim punionicama za električne automobile.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

17 Maj 2022 nova
Da li su električna vozila zaista jeftinija za korišćenje?
29 Apr 2022 benchmark
Prodaja električnih automobila u Evropi veća nego ikad
25 Apr 2022 nova
Nemci ukidaju subvencije za ekološka vozila
21 Apr 2022 autoblog
Najjeftinije je voziti na - struju
5 Apr 2022 novosti
TRAŽE DA SE NE KUVA, A KOLA DA PUNE NA STRUJU
19 Mar 2022 n1
Kako švedske kompanije proizvode „zeleni čelik“
27 Jan 2022 autoblog
Vožnja elektromobilom skuplja nego "dizelašem"
27 Jan 2022 b92
"Tražnja će naglo porasti"
13 Jan 2022 n1
Nemačka napušta ugalj do 2030


Web Analytics