elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Okt 2021 - rts - Energetska kriza u Kini - usporen rast ekonomije

U drugoj najvećoj ekonomiji sveta, u dve trećine većih administrativnih jedinica, primenjuje se velika restrikcija struje čiji je osnovni uzrok poskupljenje uglja. Zbog štednje struje smanjen je rad privrednih subjekata, a ekonomisti očekuju da će ona osetno umanjiti rast kineske privrede u ovoj godini.

U Narodnoj Republici Kini u toku je štednja struje koja dotiče preduzeća i građane širom zemlje.

Naime, u 20 od ukupno 34 veće administrativne jedinice (kao što su provincije i autonomne oblasti) primenjene su mere štednje, pišu mediji u toj državi.

Najveće restrikcije sprovode se na severoistoku zemlje u provincijama Đilin i Lijaoling, a u nekim većim gradovima kao što je Šenjang delimično su isključeni semafori i ulično osvetljenje.

Glavni uzrok je poskupljenje uglja, koji i dalje, sa udelom od 52 posto, ima važno mesto u proizvodnji struje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, mada ona ubrzano radi na izgradnji nuklearnih centrala i tehnologijama za korišćenje obnovljive energije (i već je značajno smanjila zavisnost od uglja).

Od početka ove godine cena termalnog uglja u Kini porasla je za oko dve trećine. Na svetskom tržištu tona uglja ovih dana dostigla je 212 dolara dok je na početku godine bila oko 103 dolara. Stručnjaci smatraju da cenu uglja podiže pre svega nestašica prirodnog gasa.

Cena struje u Kini uglavnom je fiksna, odnosno, određuje je država, dok se ugalj kupuje na slobodnom tržištu, zbog čega se javlja problem da poskupljenje uglja ne može da bude plaćeno iz poskupljenja struje.

Takođe, provincijske vlasti dobile su zahtev od centralne vlade da rade na smanjenju potrošnje energije, odnosno, njenom racionalnijem korišćenju, kao i kvote za redukciju emisije ugljen-dioksida, koje neke od njih pokušavaju da ispune smanjenjem upotrebe uglja, što takođe otežava proizvodnju struje.
Predstoji povećana potražnja za strujom

Od 1. oktobra u Kini počinje tzv. "zlatna nedelja", serija praznika tokom koje stotine miliona građana putuju i tokom koje je povećanja potrošnja struje u domaćinstvima.

Prvi oktobar je, inače, dan osnivanja Narodne Republike Kine, koja je utemeljena tog datuma 1949. godine.

S druge strane, početak jeseni je i vreme kada kineske fabrike povećavaju proizvodnju (i potrošnju struje) da bi zadovoljile ogromnu tražnju igračaka, ukrasa i drugih proizvoda, koji se u zemljama širom sveta koriste za Božić i Novu godinu.

Približava se i, u Kini, prilično oštra zima, kada drastično raste potrošnja struje i uglja za grejanje.

Analitičari "Goldman Saksa" u Šangaju smatraju da bi usporavanje kineske privrede usled štednje struje moglo da njen ovogodišnji ekonomski rast umanji sa projektovanih 8,2 na 7,8 odsto.

Kao rešenje, vlasti u Pekingu, mogu da ulože više novca u uvoz uglja, povećaju domaću proizvodnju (za šta imaju kapacitete) i, naravno, eventualno posegnu za nepopularnim poskupljenjem struje.

To bi, međutim, moglo da ugrozi planove o smanjivanju emisije štetnih gasova i prelazak na izvore energije koji manje zagađuju životnu sredinu, da poskupi privrednu aktivnost i izazove nezadovoljstvo stanovništva zbog pada životnog standarda. Zato pojedini analitičari u istočnoj Aziji smatraju da kineska država možda neće nastojati da u potpunosti eliminiše restrikcije, već da ih bitno ublaži.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

12 Maj 2022 euronews
Indija odobrila rudnicima uglja povećanje proizvodnje za 50 odsto
8 Apr 2022 politika
Nemačka planira da ima potpuno čistu energiju do 2035.
5 Apr 2022 politika, kurir
U Britaniji računi za gas i struju veći za 54 odsto
22 Feb 2022 euractiv
Cene energije ostaće visoke i kolebljive barem još godinu dana
14 Feb 2022 danas
15 nuklearnih reaktora bilo bi u ratnoj zoni
26 Dec 2021 novosti
NEMAČKA GASI NUKLEARKE
17 Dec 2021 rts
Rekordna potražnja za ugljem u svetu
25 Nov 2021 politika
Hladnoća naterala Špance da ponovo pokrenu elektranu na ugalj
23 Nov 2021 srbijadanas
PONOVO RASTE CENA STRUJE


Web Analytics