elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Jan 2021 - vesti - Nova tehnologija čuva planetu

Energetsku tranziciju Australije s fosilnih na obnovljive izvore energije mogao bi ubrzati najavljeni projekat ogromne baterije za skladištenje električne energije, kapaciteta 700 megavati, u Novom Južnom Velsu.

Kompanija Oridžin energija planira novu tehnologiju za svoju termoelektranu na ugalj u Iraringu, južno od Njukasla. Ukoliko se plan realizuje, baterija će biti četiri puta veća od Tesline jedinice od 150 megavati u Južnoj Australiji.
Generalni direktor Oridžina, Greg Džarvis, rekao je da će baterija podržati kompanijski prelazak s proizvodnje električne energije na ugalj do 2032.

Postojeća infrastruktura

Naime, Oridžin je ove nedelje iskazao zainteresovanost obraćajući se privatnim kompanijama da konstruišu i instaliraju bateriju u elektrani, i započeo razgovore s mrežnom kompanijom Transgrid o povezivanju baterije na nacionalnu mrežu preko trafo-stanice Iraring.

Ovo postrojenje je najveća australijska elektrana, i jedina na ugalj u kompaniji Oridžin. Planirano je da prekine s radom 2032.

Mega-baterija omogućiće Oridžinu da koristi postojeću infrastrukturu i mrežu dugo pošto postrojenje bude prestalo da proizvodi energiju sagorevanjem čvrste rude.

Baterija će, takođe, podržati prelazak energetske mreže NSW sa fosilnih goriva i ulazak u nove solarne i projekte vetra u narednim decenijama.

Prema rečima Džarvisa, kompanija mora da odigra ključnu ulogu u pozicioniranju portfelja proizvodnje električne energije, kako bi podržali brzi prelazak Australije na obnovljive izvore energije.

– Velika jedinica u Iraringu pomoći će da bolje podržimo obnovljivu energiju i održimo pouzdano snabdevanje kupaca. Imaćemo dugotrajno skladište, spremno za distribuciju energije u vreme kada obnovljivi izvori nisu dostupni – istakao je generalni direktor.

Mega-baterija biće izgrađena u tri faze, a prva će biti okončana krajem naredne godine.

Trka za najveću bateriju

Oridžinov plan sledi sličnu najavu francuskog energetskog giganta Neoen, koji je prošlog meseca predao planove za mega-bateriju od 500 MW, koja će se graditi na zapadu NSW.

Neoen, koji se udružio s Teslom za izgradnju jedinice od 150 MW u Južnoj Australiji, planira projekat na mestu nekadašnje elektrane Voleroveng, koja je bila u vlasništvu Enerdži Australija, pre nego što je ugašena.

Francuska kompanija, takođe, sarađuje s Teslom u izgradnji bateriju od 300 MW u blizini Džilonga (Viktorija), objavljeno je novembra 2020.

Od oktobra prošle godine, Neoen ima preko 1,6 gigavata obnovljivih elektrana u pogonu ili u izgradnji u Australiji, tačnije više od tri milijarde dolara investicija, a namerava da dostigne tri gigavata, vrednih približno šest milijardi dolara.

Oridžinova baterija od 700 MW i Neoenova od 500 MW biće dva najveća uređaja za skladištenje na svetu, i vredeće milijardu dolara!

Prelazak na obnovljive izvore

Marni Šo, vođa istraživačkog tima u programu za skladištenje energije u baterijama i integraciju u mrežu na Australijskom nacionalnom univerzitetu, rekla je da je najava gradnje tako velike baterije iznenađenje, ali i da je to važan korak kako bi se podržala instalacija projekata obnovljive energije u NSW.
– Baterije igraju važnu ulogu u stabilizaciji električne mreže, dok prelazimo na obnovljive izvore energije – rekla je dr Šo i dodala da termoelektrane na ugalj starenjem postaju nepouzdanije, a da baterije garantuju sigurnost i stabilnost napajanja.

Australijski operater energetskog tržišta (AEMO) poručuje da s novim, predloženim projektim, postoji skoro 7.000 MW prostora za baterijsko skladištenje širom kontinenta.

To je dovoljno za skladištenje električne energije za 3,5 miliona domova.
Dr Šo je mišljenja da je potrebna jasnija strategija Savezne vlade kada reč o njihovoj podršci ulaganju u obnovljive izvore energije.

– To bi omogućilo manjim kompanijama da igraju ulogu u energetskoj tranziciji, i smanjilo finansijski rizik. Ove baterije podržavaju prelazak na ekonomiju s niskim učešćem karbona, čime se smanjuje uticaj na klimatske promene, cenu energije i podršku novim investicijama i radnim mestima u Australiji – istakla je dr Šo.

Niže cene struje u Viktoriji?

U Viktoriji će se nalaziti najveća baterija za skladištenje energije na južnoj hemisferi, a u sklopu napora vlade da država pređe na obnovljivu energiju.
Kompanija Tesla poručuje da jedinica od 450 MW ima dovoljno energije za napajanje pola miliona domova tokom jednog sata. Državna ministarka energetike Lili Diambrozio je rekla je da će baterija poboljšati energetsku pouzdanost leti i sniziti cene električne energije, ali nije mogla da kaže i u kom iznosu.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

17 Jun 2021 danas
Irak će do 2030. izgraditi osam nuklearnih reaktora
27 Maj 2021 dw
Sve gušća mreža dalekovoda ispod Severnog mora
24 Maj 2021 b92
Beč dobija novo "gigantsko kuvalo"
15 Maj 2021 danas
Rekordan rast kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2020.
5 Maj 2021 novaekonomija
Kina mora da zatvori 600 termoelektrana do 2060. godine
27 Apr 2021 vesti
Austrija ostaje pri svom „ne“ nuklearnoj energiji
21 Apr 2021 novaekonomija
Emisija CO2 u svetu porasle za pet odsto
13 Apr 2021 dw
Kao ogromna baterija
9 Apr 2021 dw
Grejanje na nuklearni otpad


Web Analytics