elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

27 Okt 2020 - n1 - OIE od nacionalnog značaja u Australiji

Projekat Asian Renewable Energy Hub (AREH), koji zajednički razvijaju kompanije CWP Renewables, Intercontinental Energy, Vestas i Macquarie Group, koji predviđa izgradnju 26GW iz solarne i vetroenergije za proizvodnju zelenog vodonika, dobio je status projekta od nacionalnog značaja u Australiji, prenosi Financial Times.

Ovaj ambiciozni projekat, vredan 36 milijardi dolara, podrazumeva izgradnju najveće solarne i vetroelektrane na svetu na površini od 6.500 kvadratnih kilometara u mestu Pilbara, koje se nalazi u Zapadnoj Australiji, koja je poznata kao izvor tečnog prirodnog gasa, piše Financial Times.

Projekat AREH biće izgrađen u nekoliko faza i u narednih pet godina će biti podignuto 1.600 vetroturbina i 78 kvadratnih kilometara solarnih panela, koji će zajedno činiti najveću elektranu na planeti. Angus Tejlor, australijski ministar energetike, je izjavio da će AREH osnažiti Australiju kao izvoznika električne energije, dok će ujedno smanjiti emisije štetnih gasova.

"Projekti poput Asian Renewable Energy Hub će nam omogućiti da ostvarimo naš cilj H2 za manje od $2 dolara/kg i pozicionirati Australiju kao svetskog lidera u proizvodnji čistog vodonika", dodao je Tejlor.

Zeleni vodonik nastaje korišćenjem struje iz obnovljive energije za elektrolizu vode, odvajanjem atoma vodonika i kiseonika. Kada sagoreva kao gorivo, zeleni vodonik ne stvara emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte i može se pretvoriti u amonijak za lakše skladištenje i prevoz. Donedavno vodonik nije mogao da se poredi sa fosilnim gorivima zbog visokih troškova proizvodnje, bilo da se radilo o korišćenju obnovljivih izvora energije i elektrolize, ili da se radilo o sagorevanju fosilnih goriva uz izdvajanje i skladištenje proizvedenih gasova.

Međutim, pojeftinjenje obnovljive energije je podstaklo porast interesa za razvojem vodonika, koji se inače može koristiti u gorivnim ćelijama ili u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za pogon automobila, brodova, pa čak i svemirskih letelica.

"Pad cene električne energije proizvedene iz vetra i sunca, u kombinaciji sa pažljivo odabranim lokacijama i veličinom projekata koje gradimo, dovodi do toga da mozemo da proizvodimo zelena goriva po ceni koja je konkurentna cenama fosilnih goriva", rekao je Aleks Hjuit, jedan od osnivača CWP Renewables, za Financial Times.

Pored AREH projekta u Australiji, CWP Renewables trenutno pokreće projekte zelenog vodonika velikih kapaciteta i u Africi i Južnoj Americi.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

8 Dec 2021 novosti
ZAKORET KA ZELENOJ ENERGIJI
25 Nov 2021 b92
Solarni paneli na krovovima podmirili ukupne potrebe za strujom
22 Nov 2021 sputnik
Angela Merkel za postepeno ukidanje nuklearnih elektrana
14 Okt 2021 politika
Nuklearna energija na putu da dobije „zelenu etiketu”
8 Okt 2021 alo
U Španiji 44 odsto ukupne količine struje dolazi iz obnovljivih izvora
29 Sep 2021 politika
Evropi prete nestašice struje i gasa
15 Sep 2021 politika
Ugalj pretekao vetar kao najvažniji izvor energije
29 Avg 2021 balkangreen
Kineski MingYang razvija najveću vetroturbinu
16 Avg 2021 021
Hoće li električni automobili uništiti naftnu industriju?


Web Analytics