elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Sep 2020 - novosti - Podignut spomenik Nikoli Tesli u Bafalu

NA uglu ulica Glavne i Severne divizije u gradu Bafalu kod Njujorka otvoren je Park Nikole Tesle, u kome se nalazi spomenik srpskom geniju i jednom od najvećih naučnika u istoriji čovečanstva, 20. po redu u Americi.

Na ovaj način su se SAD, a posebno građani Bafala, zahvalili velikom naučniku, što je 1897. godine doveo struju u ovaj grad.

- Tesla je pre ravno 123 godine koristio električnu energiju proizvedenu u turbinama elektrane sa Nijagarinih vodopada kako bi osvetlio kuće, preduzeća, ulice Bafala. Bio je to istorijski događaj, jer je Nikola Tesla prvi put demonstrirao moć da se električna energija naizmeničnom strujom prenosi kilometrima daleko - podsetio je Maki Beker, jedan od inicijatora postavljanja spomenika.

Istorijski događaj, s kraja 19. veka, proslavljen je u zgradi Elektrodistribucije grada, na kojoj se okupila tadašnja američka elita iz Bafala i Njujorka, a počasni gost bio je Tesla lično. Govornici su redom izjavljivali da je "prenos energije najvažniji događaj u istoriji Bafala i događaj bez premca u istoriji sveta, te da je upravo započela era Velikog bivola ili Električnog bivola".

Odeven u smoking, uvek elegantni Nikola Tesla održao je, kako je zabeleženo, zdravicu:
- Želim da vam čestitam Bafalonci, prijatelji moji, na divnim očekivanjima i mogućnostima, koje su vam otvorene. U neko vreme, ne daleko, vaš grad će se naći na granici velike energetske revolucije, koja je jedno od čuda nacije.

Čekalo se sve do minulog vikenda da se grad Bafalo ponovo seti Nikole Tesle. Spomenik koji je podignut lična je donacija profesora Francisa Lestingija, obožavaoca srpskog genija, koji je 2018. javno kritikovao upravu grada što ničim nije obeležila život i rad Nikole Tesle u Bafalu.

- Grad Bafalo nema ulicu, aveniju, uličicu, bilo šta što je nazvano po Nikoli Tesli. Nema zgradu, školu, tržni centar, pa čak ni ploču, uprkos tome što Tesla ima istorijske veze sa Bafalom. Mislim da bi učenici, koji upijaju znanja velikog genija, možda mogli da smisle neki način da grad dobije školu nazvanu po Nikoli Tesli - rekao je Lestingi, profesor istorije na Univerzitetu "Bafalo".

Teslinu statuu, visoku 1,7 metara, oblikovao je američki umetnik Lari Grifis Treći. U podnožju figure postavljena je vremenska kapsula, napravljena od kovanog gvožđa kao simbol naučnikovih veza sa kosmosom i planetarnim prenosom energije.

FESTIVAL NAUKE I TESLIN KORIDOR

U ZNAK sećanja na Nikolu Teslu grad Bafalo je odlučio da 23. septembra održi Festival nauke, koji će biti u znaku imena i dela pronalazača i vizionara. Tada će biti otvoren i Teslin koridor u Bafalu - putanja od Nijagarine i Vulkanske ulice do Busti avenije. Uprava i građani veruju da će Bafalo postati najveći Teslin grad na svetu.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

3 Maj 2021 vesti
Teslin san blizu ostvarenja
13 Apr 2021 autoblog
Kompanija Tesla prodala više od milion primeraka Modela 3 i Modela Y
10 Mar 2021 domino
Tesla gradi veliko postrojenje za skladištenje energije
15 Feb 2021 bif
Novi igrač na globalnom tržištu baterija za električna vozila
14 Jan 2021 vesti
Nova tehnologija čuva planetu
12 Nov 2020 mondo
NAJVEĆA BATERIJA NA SVETU
21 Sep 2020 novosti
Podignut spomenik Nikoli Tesli u Bafalu
11 Avg 2020 telegraf
Brate, imaš malo čorbe? Stao mi auto na struju!
4 Avg 2020 energetikanet
U Kaliforniji se gradi najveća baterija na svijetu


Web Analytics