elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Jul 2020 - telegraf - Evropa sve više kupuje električne automobile i hibride

Korona virus je pokvario poslovne planove širom sveta, ali navala Evrope na električne automobile nije među njima. Pre svega zahvaljujući delovanju država, prodaja automobila u EU sa pogonom na baterije i hibridnim, stoji bolje od ostalih tržišta i to usred recesije zbog pandemije.

Evropska unija napreduje sa velikim zaokretom u prevozu, što je deo njenih napora u borbi protiv klimatskih promena. Pod pritiskom propisa, proizvođači automobila izbacuju niz novih električnih modela, tako da mogu ispuniti sve oštrija ograničenja zagađenja gasovima sa efektom staklene bašte koja stupaju na snagu iduće godine.

Modeli sa pogonom na baterije sve su pristupačniji, pogotovo zbog toga što je kupovina podržana znatnim državnim subvencijama. Kako je prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem opala, potražnja za automobilima na baterije i hibridnim pogonom koji kombinuju električne motore sa konvencionalnim, stabilna je ili čak i povećana, pokazuju nedavne statistike.
Tržišni udeo električnih i vozila sa hibridnim pogonom naglo je porastao na glavnim evropskim tržištima tokom prve polovine ove godine, čak i kada je epidemija zatvorila auto-salone u martu i aprilu. Nemačka je zabeležila porast od 8,4 odsto sa 3,4 godinu dana ranije, dok je ukupna prodaja svih vrsta automobila opala za 35 procenata. U Francuskoj je tržišni udeo prodaje vozila na struju skočio na 9,0 odsto sa 2,5 lane. U Švedskoj je rast prodaje tih vozila ove godine 25 odsto, a prošle je bio 10 procenata.

Kupci kažu da su električni automobili zabavni, brzi i tihi, a tehnološki modernizovani, sa dometom i do 500 kilometara, što je dovoljno za većinu potreba. Na autoputevima u Nemačkoj i drugde sve je više stanica za punjenje baterija, koje traje koliko treba da se protegnu noge i popije kafa.

Kupce električnih automobila ipak pre svega privlače velike državne subvencije. Po najnovijem paketu nemačke vlade, na primer, za kupovinu električnog automobila čija je cena ispod 40.000 evra, dobija se subvencija od 9.000 evra, od čega 3.000 evra mora da plati proizvođač vozila.

Kupci automobila sada imaju na raspolaganju 70 različitih akumulatorskih i hibridnih modela, čija cena počinje ispod 20.000 evra, uz lokalne subvencije za "Seat Mii", "Renault Twingo ZE" i "Škodu CITIGOe IV".
Folksvagen će, recimo, do kraja godine početi da isporučuje svoj hečbek "ID3" na baterije, počev od 30.000 evra. Neki od trgovaca su zato skoro u potpunosti odustali od konvencinalnih i prešli na električne modele, koji čine čak do 90 odsto njihove ukupne prodaje.

Pored subvencija, kupcima su električni automobili privlačni i jer je korišćenje znatno jeftinije od vozila na benzin ili dizel, a domet im je sve veći. Zato i "Daimler AG", proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz, kaže da će pojačati napore za smanjenje cene svojih modela.

Budući da proizvođači automobila moraju razviti vozila za prodaju širom sveta i pritom zadovoljiti raznolike, ali sve strože propise, neke kompanije vide budućnost samo u električnim automobilama.

Generalna direktorka kompanije General Motors Meri Bara obećala je "potpuno električnu budućnost" te kompanije, koja razvija 20 električnih modela koje će izneti na tržište širom sveta pre 2023. godine.

Suprotno EU, prošle godine su proizvođači automobila u Sjedinjenim Američkim Državama prodali samo 236.000 potpuno električnih vozila, što je svega 1,3 odsto od ukupno prodatih 17,3 miliona novih vozila.
U Kini je smanjenje subvencija krajem prošle godine dovelo do usporavanja prodaje električnih vozila, ali država zaoštrava zahtev da vozila zagađuju sve manje, te su neizbežna električna vozila koja zasad u Kini čine samo 4,9 odsto ukupnog broja četvorotočkaša.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

17 Nov 2020 rtv
Kvebek odlučio: Do 2035. sva vozila moraju biti električna
6 Nov 2020 autoblog
Kia se pridružila najvećoj mreži brzog punjenja električnih vozila IONITY
8 Okt 2020 b92
Da li će Norveška biti prva zemlja u kojoj će se voziti isključivo električni automobili?
29 Sep 2020 nova
Kada će električni automobili postati svakodnevica?
4 Avg 2020 energetikanet
U Kaliforniji se gradi najveća baterija na svijetu
2 Avg 2020 nova
Plaćanje parkinga u struji
26 Jul 2020 nova
Električno selo jedinstveno na svetu – svi voze na struju
18 Jul 2020 telegraf
Evropa sve više kupuje električne automobile i hibride
23 Jun 2020 bif
IEA: Poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak


Web Analytics