elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

9 Jul 2020 - bizlife - Nemačka napušta ugalj i zatvara nuklearke

Nemački parlament Bundestag doneo je zakon o napuštanju uglja kao goriva u energetici. Prema tom zakonu bi se najkasnije do 2038. zaustavila sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva, a nuklearne elektrane bi trebalo da se zatvore do 2022. godine.

Za podršku u prelaznom razdoblju do uspostave energetike s niskim ili nultim nivoom emisije ugljenika, država će prema novom zakonu izglasanom krajem prošle nedelje, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlene podržati sa ukupnim iznosom do 14 milijardi evra.

Savezna vlada se takođe obvezala da preduzme dodatne mere u iznosu od 26 milijardi evra za stanovništvo u područjima čija se privreda zasniva na proizvodnji uglja.

Istorijski zakon

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je zakon o napuštanju uglja istorijski te da se njime osiguravaju zaštita klime i održivosti.

“Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja”, rekao je Altmajer.

Što se tiče nuklearnih elektrana, novi zakon je operacionalizacija dogovora nemačke vladajuće koalicije s kraja maja, koja se usaglasila da će Nemačka do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore.

Nemačka je nuklearkama pokrivala 23 odsto svojih potreba za električnom energijom i moraće do 2022. da pronađe načina kako to da nadoknadi.

Zatvaranju nuklearki protive se četiri velike kompanije: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na nemačku industrijsku bazu.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

13 Avg 2020 aljazeera
Deset posto električne energije svijeta dolazi iz obnovljivih izvora
9 Avg 2020 b92
Španija investira 316 miliona evra u razvoj obnovljivih izvora energije
26 Jul 2020 novaekonomija
EU po prvi put više struje dobija iz OIE nego iz fosilnih goriva
13 Jun 2020 b92
Prva vetroelektrana u vlasništvu potrošača
11 Jun 2020 euractiv
Rekordni pad emisije CO2
11 Jun 2020 b92
Velika Britanija obeležila 1464. sat proizvodnje bez uglja
5 Jun 2020 danas
Protestuju protiv nove elektrane na ugalj
2 Maj 2020 nekonomija
Najveći šok u svetskoj energetici
22 Apr 2020 nmagazin
I Švedska zatvorila poslednju elektranu na ugalj


Web Analytics