elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Jun 2022 - telegraf - Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija

Istočna obala Australije suočava se sa novom pretnjom od nestanka struje, i to samo nekoliko sati nakon što je australijski operater za energetiku (AEMO) intervenisao u ponedeljak.

Naime, AEMO je juče naložio da svi generatori za struju budu uključeni, kako bi se sprečilo da milioni ostanu bez struje, ali predgrađa na severu Sidneja ipak nisu imala električnu energiju.

Sada AEMO upozorava da delove zemlje čeka teško vreme, pogotovo Kvindlsend i Novi Južni Vels, i to već večeras, zbog pada temperatura i vrtoglavog rasta cena energije.

Milioni će ostati bez struje za nekoliko sati?

Očekuje se da će prvi bez električne energije ostati Kvinslend, i to već danas od 17 časova. Pola sata kasnije u mraku će biti i Novi Južni Vels.

AEMO će iskoristiti svoja ovlašćenja da naredi operaterima da proizvode više energije, sa nedostatkom rezerve snabdevanja koji će dostići nivoe 2 i 3. Kako navode australijski mediji, u najgorem slučaju to znači da bi deficit u ravnoteži ponude i potražnje mogao potroši svu rezervu električne energije.

Vlasti su apelovali na stanovnike da pažljivo troše struju, kako ne bi došlo do stravičnih restrikcija.

- Samo pažljivom potrošnjom električne energije kod kuće i na vašem radnom mestu, zajednica može da pomogne da se obezbedi sigurnost elektroenergetskog sistema u Kvinslendu - naveli su nadležni.

Novopostavljeni ministar za klimatske promene i energetiku Kris Boven rekao je jutros da je „važnije nego ikad upravljati tranzicijom i unositi više energije u sistem i fokusirati se na bolje skladištenje i prenos“.

Boven je uveravao Australijance da energetskom krizom "veoma aktivno upravljaju" i vlada i AEMO, zbog čega je Kvinslend u ponedeljak uveče izbegao restrikcije struje.

- To je izbegnuto jer je operater mogao da naloži generatorima da daju više energije u sistem. Takođe mi je rečeno da oni veruju da danas možemo da izbegnemo nestanke struje u Novom Južnom Jugu i drugim državama - rekao je Boven.

Ipak, kako je naveo, Australija čekaju teška vremena.

- S obzirom na to da smo samo dve nedelje u hladnijoj zimi nego inače očekuje nas neprijatan period, u to nema sumnje. Naš sistem je pod pritiskom. Imamo mnogo prekida u elektranama na ugalj - rekao je on.

On je rekao i da je to dovelo do povećanja cena.

Boven je rekao da su rat u Ukrajini, poplave i temperature niže od uobičajenih pogoršali problem i "povećali opterećenje sistema", ali je insistirao da su stvari pod kontrolom.VESTI SRBIJA BALKAN

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezane vesti SVET :

27 Jun 2022 021
Cene uglja na rekordnom nivou zbog globalne nestašice goriva
14 Jun 2022 telegraf
Napeto u Australiji zbog mogućih restrikcija
22 Dec 2021 alo
Francuska troši 130 miliona evra na dan da bi izbegla restrikcije
1 Dec 2021 pcpress
Rudarenje kriptovaluta u Kazahstanu dovodi do nestašica
1 Okt 2021 rts
Energetska kriza u Kini - usporen rast ekonomije
13 Avg 2021 politika
Bum „zelenih” automobila
3 Maj 2020 b92
Tesla želi da snabdeva Britaniju el. energijom
24 Mar 2017 startit
Kako smanjiti potrošnju na nivou cele države
9 Nov 2016 vesti
Nuklearke na remontu - Francuzi bez struje?


Web Analytics