elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

10 Jun 2024 - novaekonomija - Srbija podržava kinesku solarnu kompaniju

Kompanija Hunan Rich Photovoltaic Science&Technology Co iz Kine zainteresovana je za izgradnju novog proizvodnog pogona solarnih panela u Srbiji, kao i za izgradnju solarne elektrane od 200 megavata. Ulagač, odnosno kompanija Hunan Rich, očekuje da će u skladu sa relevantim zakonima dobiti podršku Vlade Srbije, vidi se iz Memoranduma o razumevanju koji je potpisan 9. maja.

Memorandum nije obavezujuće prirode i svaka strana ima pravo da odustane od daljih razgovora u bilo kom trenutku bez ikakvih daljih obaveza.

Kompanija Hunan Rich Photovoltaic Science&Technology posluje u oblasti solarnih panela i kao deo uvećanja svojih poslovnih aktivnosti zainteresovana je za izgradnju novog proizvodnog pogona u Srbiji, objašnjava se u memorandumu koji je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Novoj ekonomiji kroz zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Investicioni projekat obuhvata otvaranje novog pogona za proizvodnju solarnih panela kapaciteta od 1GW u opštini Paraćin i izgradnju solarne elektrane od 200 MW, dodaje se u memorandumu.

U okviru trogodišnjeg investicionog perioda predviđa se da će nivo investicije za pogon proizvodnju solarnih panela iznositi 30 miliona evra i da će biti zaposleno 180 novih radnika.

Planirana investicija za solarnu elektranu od 200 MW procenjuje se na 280 miliona evra, što je i ranije saopšteno iz Ministarstva.

U memorandumu piše i da ulagač očekuje da će u skladu sa relevantim zakonima dobiti podršku Vlade, kao i to da Vlada Srbije izražava nameru da podrži planirani investicioni projekat u skladu sa svojim nadležnostima kao i zakonima i propisima Srbije, što podrazumeva administrativnu i savetodavnu pomoć.

Ulagač će, kako se dalje objašnjava, nadležnim srpskim organima pružiti svu neophodnu pomoć i dokumentaciju sa ciljem da ti ograni u najkraćem mogućem roku izdaju odgovarajuće dozvole, licence vezane za realizaciju navedenog investicionog projekta.

Sa druge strane, Vlada će, u okviru svojih nadležnosti učiniti sve napore kako bi kooridirala, olakšala i podržala aktivnosti nadležnih srpskih organa vezena za dobijanje dozvola/licenci potrebnih za relaizaciju projekata.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

18 Jul 2024 biznis, 021
OBJAVLJEN NACRT STRATEGIJE RAZVOJA ENERGETIKE
18 Jul 2024 novaekonomija
EMS otvara novi krug prijava za povezivanje na mrežu
17 Jul 2024 danas
Zašto je cena struje na tržištu juče dostizala 700 evra po megavatsatu?
4 Jul 2024 novaekonomija
Splet uzroka podigao svetska tržišta električne energije
3 Jul 2024 danas
Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj
2 Jul 2024 biznis
Stupila na snagu ograničenja za prozjumere
30 Jun 2024 novimagazin
Samo jedna stambena zgrada u Srbiji proizvodi struju
28 Jun 2024 dnevnik
Dragocеni kilovati iz vodе, vеtra, sunca
10 Jun 2024 danas
Zbog čega se u Srbiji češće grade vetroparkovi od solarnih elektrana?

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika