elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

6 Jun 2024 - forbes - Iz vetra stiže još struje – 40 odsto više do kraja godine

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da se, do kraja godine, realizacijom započetih investicija, očekuje povećanje kapaciteta vetroelektrana u Srbiji za blizu 40 odsto.

„Na prvim aukcijama za tržišne premije za proizvođače OIE obezbedili smo više od 700 MW novih kapaciteta iz vetra i solara, a prvi rezultati su već vidljivi. Kroz aukcije i komercijalne projekte kapaciteti vetroelektrana biće značajno uvećani, sa početnih 510 MW“, kazala je Đedović Handanović na konferenciji Bloomberg Adria o održivosti poslovanja. „Solarne elektrane su prvi put prebacile 100 megavata i do kraja godine očekuje se da dostignu oko 150 MW, a pre dve godine imale su ukupno 20 MW“.

Elektroprivreda Srbije je, kako je dodala ministarka, krenula odlučnije u promenu proizvodnog portfolija, kroz projekte vetroparka „Kostolac“ i solarne elektrane „Petka“.

„Na dobrom smo putu da tokom iduće godine krenemo u pripremne radove i da za oko pet godina imamo 646 MW ove reverzibilne hidroelektrane na mreži. To je posebno važno zbog velikih projekata, kao što je 1 GW solarnih elektrana, za koje pregovaramo, uključujući i finansiranje i koje do 2028. treba da budu izgrađene i da postanu deo portfolija EPS-a“, navela je ona.

Pre manje od dve godine u Srbiji bilo 410 kupaca-proizvođača električne energije, a sada ih ima više od 3.000, dok je njihov kapacitet povećan sa šest MW na više od 50 MW.

„Nastavićemo da unapređujemo regulatorni okvir za prozjumere i da podržavamo građane subvencijama da postavljaju solarne panele. Više od 500 prozjumera je sagradilo solarne elektrane uz subvencije države. Kad je reč o industriji, planiramo ove godine nove izmene Zakona o energetici, koje će uvesti koncept aktivnog kupca koji postoji u EU, čime ćemo stvoriti povoljniji ambijent za kompanije koje žele da aktivnije se uključe i na tržište“, rekla je Đedović Handanović.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

18 Jul 2024 biznis, 021
OBJAVLJEN NACRT STRATEGIJE RAZVOJA ENERGETIKE
18 Jul 2024 novaekonomija
EMS otvara novi krug prijava za povezivanje na mrežu
4 Jul 2024 novaekonomija
Splet uzroka podigao svetska tržišta električne energije
3 Jul 2024 danas
Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj
10 Jun 2024 danas
Zbog čega se u Srbiji češće grade vetroparkovi od solarnih elektrana?
6 Jun 2024 forbes
Iz vetra stiže još struje – 40 odsto više do kraja godine
6 Jun 2024 alo
NUKLEARKA BI SRBIJU VINULA U BUDUĆNOST!
28 Maj 2024 telegraf
Projekta za izgradnju elektroenergetske infrastrukture za Ekspo
28 Maj 2024 rtv
U Adi kod Sente počela gradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika