elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Jun 2024 - bizlife - Dobit EPS-a viša 5% u odnosu na 2023. godinu

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije od 28,3 milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija.

Dobit je, kako je navedeno, pet odsto više u odnosu na 2023. godinu. Ministarka rudarstva i energetike Srbije i predstavnik osnivača u Skupštini EPS A.D Dubravka Đedović Handanović istakla je da su u prvom kvartalu, ostvareni stabilni rezultati u proizvodnji energije i uglja, koji su u skladu sa planom, a da je proizvodnja otkrivke bila veća od 11 odsto u odnosu na na 2023.

„Napredak u proizvodnji otkrivke u RB ‘Kolubara’ je devet odsto u odnosu na 2023. Rezerve otkrivenog uglja u ovom delu EPS-a veće su od plana, što je preduslov za veću proizvodnju uglja“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da su i prihodi na stabilnom nivou, ali da mora dodatno da se ubrza rad na polju investicija, da budu efikasnije i realno planirane.

Neophodno je, kako je rekla, da realizacija investicija bude bolja, jer sada nije na zadovoljavajućem nivou.

Stabilni prihodi

EPS je, kako je navedeno u prvom kvartalu, zabeležio stabilne prihode, a u trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu ostvaren je profit od 44 miliona evra.

U prvom tri meseca proizvodnja energije bila je na nivou plana, a u strukturi proizvodnje hidroelektrana sa obnovljivim izvorima energije učestvovale su sa 36,9 odsto, termoelektrane sa 60,6 odsto, a Panonske TE-TO sa 2,5 odsto.

Đedović Handanović je naglasio da je „u narednom periodu pred EPS-om niz izazova, jer sa smanjenjem cene električne energije za privredu slede i manji prihodi, tokom leta je očekivano niži nivo hidrologije, a ne treba zanemariti ni aktuelne remonte koji, takođe, imaju svoje rizike po poslovne rezultate“.

Ona je rekla da je neophodno dodatno smanjiti troškove zbog plana restrukturiranja, što će doprineti povećanju efikasnosti i produktivnosti.

Sednici Skupštine, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali su i članovi Nadzornog odora EPS A.D, navedeno je u saopštenju.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

23 Jul 2024 blic
U junu i julu rekordna potrošnja struje
22 Jul 2024 blic
Ponovo u pogonu agregat RHE "Bajina Bašta"
21 Jul 2024 telegraf
Termoblok B3 u Kostolcu: Funkcionalne probe pre avgusta
18 Jul 2024 politika
Snabdevanje strujom stabilno
17 Jul 2024 danas
Zašto je cena struje na tržištu juče dostizala 700 evra po megavatsatu?
10 Jul 2024 biznis, rtv
Za nuklearni program u Srbiji potrebni naučni razvoj, mladi stručnjaci i rešenja za otpad
10 Jul 2024 euronews
Povećana potrošnja struje zbog vrućina
10 Jul 2024 n1
Energetika 2024
3 Jul 2024 danas
Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika