elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Sep 2023 - danas - Bezbednost i strogi standardi su prioritet za puštanje B3

Građani Srbije ne treba da brinu za zdravlјe i bezbednost kada je u pitanju blok B3 u Kostolcu, jer će taj blok biti pušten tek kada budu ispunjeni svi strogi standardi i procedure proba, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ gostujući u Jutarnjem programu televizije „Pink“.

– Kao direktor, ali i kao diplomirani elektro inženjer i neko ko je učestvovao u puštanju u rad velikog broja blokova i hidro agregata nakon revitalizacija, mogu da garantujem da će blok B3 biti urađen u skladu sa svim tehničkim normama i standardima. Probe i testiranja sistema rade se pažlјivo, jedan po jedan, što će omogućiti da novi blok nesmetano pustimo u rad po završetku ispitivanja. Složenost ispitivanja ogleda se u broju sistema koji se tamo nalaze, od utovara, kotla, turbine, generatora, transformatora, kompleksnog sistema za upravlјanje blokom. Potrebno je uraditi sve neophodne procedure kako bi blok bio spreman za povezivanje na mrežu – rekao je Živković.

On je dodao da je juče završena potpala kotla i da je ova važna proba bila uspešna. Preduzete su sve mere za zaštitu životne sredine i biće u funkciji postrojenja za smanjenje uglјen dioksida, azotnih oksida i čestica. To je garancija da će emisije biti u skladu sa vrednostima predviđenim zakonom.

– U toku je puštanje u rad pojedinačnih sistema, a krajem septembra ili početkom oktobra očekuje se prvi izlazak bloka na mrežu. To ne znači puštanje u rad, već nastavak ispitivanja sistema – rekao je Živković.

Kada je u pitanju snabdevanje građana i privrede električnom energijom tokom predstojeće zime, Živković je rekao da je EPS uradio planirane remonte i da se blokovi vraćaju na mrežu. Sa trenutnom popunjenošću deponija uglјa od čak 2,1 milion tona uglјa i hidroakumulacija, čije rezerve iznose oko 600 gigavat-časova, EPS će energetske potrebe Srbije pokriti iz svoje proizvodnje i osigurati bezbedno snabdevanje.

Živković je podsetio da je u toku konkurs za zapošlјavanje mladih elektro inženjera na poziciju dispečera, koja je veoma važna za dalјi razvoj i upravlјanje EPS-om.

– Ideja je bila da idemo korak dalјe i ponudimo mladim inženjerima praksu u EPS-u, kako bi se navikli na uslove i okruženje koji ih očekuju. Siguran sam da je EPS dobar poslodavac i da može da obezbedi dobar profesionalni razvoj – rekao je Živković.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

15 Sep 2023 danas
Bezbednost i strogi standardi su prioritet za puštanje B3
4 Avg 2023 biznis
Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta
12 Jul 2023 blic
Energetska sigurnost ili tranzicija?
5 Jul 2023 blic
Vetroelektrana Kostolac kreće sa radom od 2025. godine!
5 Jul 2023 politika
Nezavisnost od uvoza struje – prioritet naše zemlje
5 Jun 2023 novaekonomija
Maksimalna cena na aukciji iz vetoroelektrana biće 105 evra po MWh
29 Maj 2023 seebiz
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
29 Maj 2023 blic
Koliko košta ugradnja solarnih panela
30 Mar 2023 rtv
EPS: Od izvoza struje u 2023. godini zarada 49 miliona evra

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika