elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

20 Avg 2023 - seebiz - Srbija će od pobednika aukcija za vetroelektrane u narednih 15 godina prihodovati između 240 i 600 mil evra

Srbija će tokom 15-godišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 mil EUR samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi približno 68 EUR po MWh, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 EUR po MWh.

- S obzirom na to da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 mil EUR u narednih 15 godina. Prema trenutnim projekcijama, 2026. godine to će iznositi oko 60 mil EUR - navodi se na sajtu Vlade.

Kako se dodaje, pobednici na aukciji obavezuju se da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve do tri godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

Aukcije su rađene po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina.

- Pobednici na aukcijama su kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE, Finske, od kojih su neke kotirane na svetskim berzama, ali i Srbije. Proces je bio efikasan uz tehničku podršku EBRD-a, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače - dodaje se iz ministarstva.

Ovo su prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Nov 2023 novimagazin
Na Beogradskom sajmu od sutra sajamovi energetike i ekologije
22 Nov 2023 blic
Jedna biogas elektrana obezbedila bi 15 radnih mesta
16 Nov 2023 novaekonomija
Srbija da ubrza energetsku tranziciju, u skladu sa ciljevima Enrgetske zajednice
11 Nov 2023 telegraf
Srbija na korak od investicije za zeleni vodonik
11 Nov 2023 blic
VELIKI JUBILEJ MALE HIDROELEKTRANE
10 Nov 2023 biznis
EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete
3 Nov 2023 biznis
Novi sporazum u okviru izgradnje Transbalkanskog koridora
2 Nov 2023 novaekonomija
Prvi vetropark u Srbiji posle četiri godine
2 Nov 2023 telegraf
EPS i Vetrozelena sutra potpisuju ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika