elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Avg 2023 - biznis - Japanci menjaju Kineze na projektu izgradnje RHE Bistrica

Reverzibilnu hidroelektranu (RHE) Bistricu po prvobitnom planu trebalo je da grade kineske firme, ali rat u Ukrajini, često nezavidni rezultati kineskih kompanija, netransparentnost, niski ekološki standardi, kao i kašnjenja u radovima i plaćanju podizvođača, naveli su srpske vlasti da promene odluku i da za Bistricu izaberu japanske organizacije, kao pouzdanije partnere, preneo je u četvrtak Demostat.

Za projektantski deo posla trebalo bi da bude zadužena Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA), dok bi Japanska banka za međunarodnu saradnju (JBIC) obezbedila finansije. Za Bistricu, kao i za HE Đerdap, bile su zainteresovane kineske kompanije Power China i Avik (AVIC-ENG-China International Engineering Corp), koje su praktično bile dobile i obećanja srpskih vlasti. Međutim, od toga se odustalo, prenela je Beta.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović, prošlog meseca sastala se sa delegacijom iz JICA, čiji su predstavnici izrazili zainteresovanost za učešće u projektu RHE Bistrica.

JICA je razvojna organizacija koja pruža podršku državama širom sveta na projektima koji doprinose napretku u lokalnim sredinama u oblastima koje pokrivaju sve od urbanog razvoja, energije i prevoza, pa do poljoprivrede, ishrane, obrazovanja i zaštite životne sredine.

U Srbiji JICA već sprovodi više velikih projekata, uključujući i modernizaciju javnog saobraćaja u Beogradu, postrojenje za odsumporavanje u TE Nikola Tesla i razvoj kapaciteta za upravljanje čvrstim otpadom.

U tom aranžmanu, najveći deo sredstava za finansiranje trebalo bi da obezbedi JBIC, koji se između ostalog bavi kreditiranjem projekata širom sveta koji doprinose zaštiti životne sredine, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova.

U tom pogledu RHE Bistrica se potpuno uklapa u njihovu delatnost.

U prethodnih pet godina Srbija je praktično obećala kineskim kompanijama da će raditi na dva važna projekta za srpski energetski sistem, RHE Bistricu i Đerdap 3, tako da su Kinezi bili uvereni da će im i ti projekti pripasti.

Međutim, zbog rata u Ukrajini, ali i praktičnih sumnji u pouzdanost kineskih kompanija, čestih kašnjenja u projektima izgradnje auto-puteva, te sve gore reputacije, nakon niza vesti o lošem tretmanu radnika u preduzećima poput Linglonga i Zijina, odnosno njihovih podizvođača, takođe kineskih firmi, ili slabog filtriranja izduvnih čestica u svojim rudarskim postrojenjima, srpske vlasti su odlučile da će svima glava biti mirnija ako se za ovaj projekat izabere manje „kontroverzan“ partner.

Tretman radnika pokazuje se kao najveći reputacioni rizik za Vladu Srbije, pošto svako malo pa se u medijima pojave izveštaji o radnicima kojima su uzeti pasoši, koji spavaju bez osnovnih sanitarnih uslova u pretrpanim barakama ili kojima je sloboda kretanja ograničena, a poboljšanju te slike ne pomaže ni poslednji primer Zijinovog podizvođača koji od radnika traže da na sastancima salutiraju stegnutom pesnicom i da stoje u vrsti poređani po visini.

Sporo izvođenje građevinskih radova, čemu doduše često kumuje nedovršena eksproprijacija i sukobi sa lokalnim stanovništvom, kao i visok stepen zagađenja u kineskim rudnicima u Srbiji samo su dodatni razlog da se vlada odluči za „prikladnijeg“ partnera.

Tim pre što je Bistrica i zvanično dobila status prioritetnog energetskog objekta u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koje je usvojila Vlada Srbije.

Kako je rekla ministarka Đedović, Bistrica će imati važnu ulogu u naporima Srbije da poveća proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Upravo to je u poslednjim godinama postalo najvažnije pitanje takozvane zelene agende, budući da bi RHE Bistrica omogućila EPS-u da čuva viškove električne energije dobijene iz sunca i vetra u periodima kada proizvodnja nadmašuje tražnju, odnosno balansiranje opterećenja elektromreže koje će doći do izražaja kako obnovljivi kapaciteti u Srbiji budu rasli.

„Bistrica nam je veliki projekat, nekada smo mislili da će biti 700 miliona, ali sada vidimo da će izaći 1,2 milijarde evra. Ministarka (Đedović) ide u Japan da pregovara za finansiranje, i to kada krene onda se radi, to je od ogromnog značaja za ceo južni deo Zlatiborskog okruga. To je od ključnog značaja i za balasiranje energije“, rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kada bude izgrađena, RHE Bistrica će potopiti 324 hektara zemljišta u priobalju Uvca, brana će biti visoka do 90 metara, imaće maksimalnu širinu do 10 metara i dužinu do 230 metara.

Reverzibilna hidroelektrana poseduje pumpe kojima, koristeći struju dobijenu iz obnovljivih izvora, pumpa vodu u gornju akumulaciju, tako da hidroelektrana služi kao ogromna ­“baterija“ za zelenu energiju.

Bistrica će imati četiri agregata jačine 157,1 megavata, odnosno ukupno 628 megavata, što je stavlja u red najvažnijih energetskih postrojenja u zemlji i glavnog činioca koji će omogućiti širu primenu zelenih tehnologija u Srbiji.

Do objavljivanja ovog teksta, predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, kao i JICA, nisu odgovorili na pitanja o tome dokle se stiglo u pregovorima o RHE Bistrica, kao i koji su obimi i uslovi angažovanja japanskih organizacija.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

10 Nov 2023 biznis
EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete
25 Okt 2023 danas
Završena revitalizacija HE „Đerdap 1“
23 Okt 2023 021
Struja poskupljuje, a EPS već ima profit
12 Okt 2023 n1
Da li su reverzibilne hidroelektrane energetski dragulji Srbije
6 Okt 2023 blic
EPS ključan za ostvarivanje strateških ciljeva države
3 Okt 2023 biznis
Energetski projekti vredniji od milijardu evra
3 Okt 2023 rtv
Kako efikasno upravljati energijom?
20 Sep 2023 novimagazin, biznis
Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana
13 Sep 2023 blic
Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika