elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Avg 2023 - biznis - Ističe rok ponuđačima na aukcijama za tržišne premije za solarne i vetroelektrane

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike su 14. juna raspisali prve aukcije za dodelu tržišnih premija za proizvodnju električne energije u solarnim i vetroelektranama, a danas ističe rok ponuđačima da se prijave za učestvovanje na aukciji.

Maksimalna cena koju proizvođač OIE može ponuditi na aukciji iznosi 105 evra po megavat-času za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-času za solarne elektrane, a savetnik ministarke rudarstva i energetike za obnovljive izvore Rade Mrdak ocenio je ranije za Biznis.rs da je država ponudila stimulativne maksimalne cene struje za potrebe aukcija.

Specifičnost aukcija za tržišne premije je u tome što su postavljene maksimalne cene, dok se od učesnika očekuje da nude niže.

„Maksimalna cena treba samo da postavi limit za proizvođače, da ne nude nerazumno visoke cene. Naravno, deo je politike države kako će postaviti maksimalnu cenu – ako je spusti niže, rizikuje da aukcije ne uspeju, što se dešavalo u Španiji ili Nemačkoj„, pojasnio je Rade Mrdak za naš portal početkom juna i dodao da je druga mogućnost bila da ponudi malo više cene, kako bi privukla konkurenciju i pustila tržištu da samo spušta cenu.

„Smatramo da smo ponudili stimulativnu cenu, da investitori mogu ‘komotno’ da idu ispod nje. S druge strane, imaće ograničenu kvotu, pa ko bude najbolji – popuniće kvotu. Mislimo da će ih jaka konkurencija u odnosu na broj spremnih projekata i dodeljenu kvotu motivisati da idu daleko ispod 105 evra za vetroelektrane, dok za solar opipavamo tržište“, izjavio je Mrdak za Biznis.rs.

Vlada je za prvu aukciju definisala kvotu od 400 megavata za vetroelektrane, odnosno 50 megavata za solarne elektrane, dok je trogodišnjim Planom sistema podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije za period 2023-2025. planirano da se aukcije održe u drugom kvartalu ove godine, u prvom kvartalu 2024. i prvom kvartalu 2025. godine, a da ukupni kapacitet na raspolaganju iznosi 1.300 megavata.

Ministarka Dubravka Đedović je povodom pokretanja aukcija u saopštenju navela da se radi o „najvećim aukcijama koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana“, da je postupak aukcija digitalizovan i da će rezultat biti 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.

„Sprovodimo ih u skladu sa najboljom svetskom praksom i prelazimo na tržišne premije, koje omogućavaju bolje upravljanje troškovima. Time će se podstaći priliv direktnih stranih investicija, rast BDP, razvoj građevinske industrije, potencijalno će se smanjiti troškovi električne energije a snabdevanje naše privrede i građana biće sigurnije“, ocenila je Đedović.

U tom saopštenju izneta je i procena da će uspešnom realizacijom aukcija, EPS prihodovati godišnje više od tri miliona evra, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene.

Od prijave do rezultata aukcije

Učesnici aukcija pored prijava treba da dostave i svu ostalu neophodnu dokumentaciju putem Portala OIE – aukcije, u koju, između ostalog, spada i finansijski instrument obezbeđenja za ozbiljnost ponude, pravosnažna energetska dozvola kao i važeće lokacijske uslove odnosno građevinsku dozvolu ili rešenje o odobrenju za izvođenje radova za elektranu.

„Komisija sprovodi otvaranje prijava u roku od pet radnih dana od dana isteka roka za podnošenje prijava“, stoji u javnom pozivu, koji propisuje da sledi faza kvalifikacije.

Tokom faze kvalifikacija, Komisija ocenjuje ispunjenost uslova za dalje učešće u postupku, a nakon otvaranja i ocenjivanja prijava, u roku od pet radnih dana od otvaranja prijava objavljuje Izveštaj o ispunjenosti kvalifikacionih uslova na Portalu OIE – aukcije.

Zatim sledi faza nadmetanja i popunjavanja kvote, kada se otvaraju ponude onih učesnika koji su prošli fazu kvalifikacije.

„Nakon sprovedene faze nadmetanja i popunjavanja kvote, Komisija priprema rang listu za dodelu tržišne premije uz izveštaj o sprovedenoj aukciji i dostavlja je ministarstvu… u roku od 15 dana od dostavljanja rang liste, ministarstvo donosi rešenje o dodeljivanju prava na tržišnu premiju ili o odbijanju tog prava„, stoji u javnom pozivu za učestvovanje u postupku aukcije za dodelu tržišne premije.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Nov 2023 novimagazin
Na Beogradskom sajmu od sutra sajamovi energetike i ekologije
22 Nov 2023 blic
Jedna biogas elektrana obezbedila bi 15 radnih mesta
16 Nov 2023 novaekonomija
Srbija da ubrza energetsku tranziciju, u skladu sa ciljevima Enrgetske zajednice
11 Nov 2023 telegraf
Srbija na korak od investicije za zeleni vodonik
11 Nov 2023 blic
VELIKI JUBILEJ MALE HIDROELEKTRANE
10 Nov 2023 biznis
EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete
2 Nov 2023 novaekonomija
Prvi vetropark u Srbiji posle četiri godine
2 Nov 2023 telegraf
EPS i Vetrozelena sutra potpisuju ugovor o tržišnoj premiji i otkupu struje
1 Nov 2023 biznis
EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika