elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Avg 2023 - biznis - Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je Evropska komisija, posredstvom Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), odobrila našoj zemlji 8,44 miliona evra bespovratne pomoći u oblasti energetike.

Ova sredstva će biti iskorišćena za finansiranje rekonstrukcije hidroelektrane (HE) „Bistrica“ i izradu Studije izvodljivosti sa Procenom uticaja na životnu sredinu za projekat Centralnobalkanskog koridora.

Iz ministarstva su ocenili da će realizacija ovih projekata doprineti povećanju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, kao i prenosnih kapaciteta, i to povezivanjem Srbije sa istočnim i zapadnim susedima.

„Time postajemo značajno energetsko čvorište evropskog elektroenergetskog sistema“, naveli su u saopštenju i dodali da je gotovo trećina ukupno odobrenih sredstava namenjena je za projekte u oblasti energetike.

Za projekat rekonstrukcije HE „Bistrica“, Elektroprivredi Srbije odobreno je 7,72 miliona evra investicionog granta, što pokriva oko jedne petine procenjene vrednosti investicije, koja iznosi 36,1 milion evra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je tim povodom u saopštenju da će se zamenom opreme na HE „Bistrica“, koja je izgrađena pre više od 60 godina, produžiti njen životni vek, što će doprineti sigurnosti snabdevanja, povećanju udela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, kao i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Prema njenim rečima, za ovaj projekat urađena je projektno-tehnička i prostorna dokumentacija i pribavljene su dozvole za izgradnju, a početak radova planiran je za drugu polovinu naredne godine.

Za izradu Studije izvodljivosti za projekat Centralnobalkanskog koridora sa procenom uticaja na životnu sredinu, koji podrazumeva izgradnju novog dalekovoda koji bi povezao centralnu Srbiju sa regionom Kostolca, a u drugoj fazi povezivanje Srbije i Bugarske kao i izgradnju novih dalekovoda koji bi povezali istočnu i zapadnu Srbiju, opredeljeno je 724.482 evra, a korisnik sredstava je EMS.

Centralnobalkanski koridor, čija je procenjena investiciona vrednost oko 195 miliona evra, uključen je u Panevropski plan razvoja prenosnog sistema Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E).
VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

20 Sep 2023 novimagazin, biznis
Srbiji potrebna najmanje jedna nova reverzibilna hidroelektrana
13 Sep 2023 blic
Intenzivno radimo na izgradnji HE Bistrica
17 Avg 2023 biznis
Japanci menjaju Kineze na projektu izgradnje RHE Bistrica
4 Avg 2023 biznis
Evropska komisija odobrila 8,44 miliona evra bespovratne pomoći za dva energetska projekta
12 Jul 2023 blic
Energetska sigurnost ili tranzicija?
5 Jul 2023 dw
Koliko dugo će Srbija smeti da koristi ugalj?
5 Jul 2023 politika
Nezavisnost od uvoza struje – prioritet naše zemlje
29 Maj 2023 euronews
EPS: Za trećinu veća proizvodnja hidroelektrana u prva četiri meseca
15 Maj 2023 beta
Srbija do kraja maja usvaja listu prioritetnih investicija

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika