elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

27 Jul 2023 - rts - Srpska berza struje počela sa dnevnom trgovinom

Srpsko energetsko tržište napravilo je značajan iskorak u trgovini električnom energijom. Od ovog utorka SEPEKS- Srpska berza električne energije počela je dnevnu trgovinu strujom. Direktor SEPEKS-a Miloš Mladenović objasnio je u razgovoru za RTS šta to znači za cene struje i snabdevanje.

Miloš Mladenović je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je uspostavljanje tog organizovanog unutardnevnog tržišta na neki način šlag na torti celokupnog tržišnog okvira vezanog za električnu energiju u Republici Srbiji.

“Tako da ovako bez ulaska u detalje, najkraće rečeno, to unutardnevno organizovano tržište znači da vi već u vremenskom roku od sat vremena unapred možete da fino pozicionirate svoju poziciju na tržištu. Tako da evo sad recimo do 8 sati ujutro vi možete da kupite ili prodate električnu energiju na organizovanom tržištu već za period od 9 sati pa nadalje. I to je najkompleksniji segment organizovanog tržišta i ono što takođe je važno reći, naravno, da je uspostavljeno u skladu sa najboljom evropskom praksom, dakle koristi se takozvani M7 trading sistem koji se koristi u kompletnoj zapadnoj Evropi i u procesu spajanja tržišta“, kazao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, to rešenje kliringa i finansijskog poravnanja je dalje kompletirano u saradnji sa nemačkim partnerima European Commodity Clearing, koja je najveća evropska klirinška kuća.

Napominje da je situacija takva da se povećava potražnja struje, pa posledično i cene rastu.

“I sada je u Srbiji na tom našem velikoprodajnom tržištu referentna cena na dan unapred tržištu na nivou je od između 100 i 105 evra po megavat satu. Slično je i u regionu. Dok se očekuje, naravno, tokom avgusta i, naravno, u poslednjem kvartalu ove godine, i dalje rast cena na velikoprodajnom tržištu", kaže Mladenović.

Srbija je, kaže, kompletirala tržišni okvir za trgovinu strujom, a "SEPEKS", Srpska berza električne je prva, van Evropske unije, sa tako organizovanom tržištem struje u Jugoistočnoj Evropi.

Sepeks - Srpska berza struje je deo regionalne berze ADEX gde su joj partneri Slovenci i Francuzi, a zanteresovani su i da se priključe tako da ta regionalna berza jača i postaje važan igrač na evropskom energetskom tržištu električne energije.

Direktor berze kaže da to doprinosi sigurnosti snabdevanja, pospešuje investiranje u obnovljive izvore energije i diktira veleprodajne cene električne energije koje trenutno u čitavoj Evropi ponovo beleže rast.

Ističe da u Srbeksu ima 40 učesnika aktivnih i to su kompanije iz Srbije, regiona i uopšte iz EU.

“To je takozvana spot trgovina. Ona se svodi najviše na optimizaciju. Vi sad neke dugoročne balansne potrebe pokrivate na dugoročnom tržištu. Na spot tržištu vi imate situaciju da praktično optimizirate svoju poziciju i naravno kompanije koje se bave čisto trgovinom i obezbeđuju time profit. A naravno najveću likvidnost daju kompanije koje imaju i te proizvodne kapacitete. Kod nas su to naravno EPS, Elektroprivreda Republike Srpske, Elektroprivreda Crne Gore, takođe sve kompanije iz regiona su tu velike, iz Mađarske, iz Hrvatske i Slovenije. Ono što je zanimljivo imamo i prvu srpsku kompaniju koja se bavi agregacijom malih obnovljivih izvora energije“, navodi Mladenović.

Kaže da su zadovoljni jer imaju već 20 od 40 učesnika na dan unapred tržištu, već 20 učesnika je registrovano prvi dan za učešće - 16 učesnika je bilo aktivno, ulogovano na sistem.

“Očekujemo u narednim danima i mesecima da se ta likvidnost da polako raste“, napominje Mladenović.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

1 Nov 2023 biznis
EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije
20 Avg 2023 seebiz
Srbija će od pobednika aukcija za vetroelektrane u narednih 15 godina prihodovati između 240 i 600 mil evra
27 Jul 2023 rts
Srpska berza struje počela sa dnevnom trgovinom
26 Jul 2023 novaekonomija
SEEPEX pokrenuo unutar-dnevno trgovanje strujom
5 Jun 2023 danas
EPS uvozi struju skoro pa besplatno
5 Maj 2023 ekapija
EMS zadovoljan, privreda još ne
30 Mar 2023 novaekonomija
SEEPEX od juna pokreće unutar-dnevno tržište struje u Srbiji
22 Mar 2023 danas
Kako će izgledati novi sistem podsticaja za gradnju OIE
10 Mar 2023 021
Umesto da smo izvozom struje zaradili milijardu, potrošili smo gotovo dve na uvoz

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika