elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

27 jan 2023 - biznis - Ne zavisimo više od uvoza električne energije

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.

“Uvezli smo planski struju za januar, to radimo unapred. Za jučerašnji dan smo kupili 3,7 gigavat-sati (GWh), a izvezli 8,8 GWh, dakle pet gigavata više smo izvezli. Mi smo na nivou 122 do 125 GWh proizvodnje, što zadovoljava konzum u zimskom periodu. Ne zavisimo više od uvoza struje”, rekao je Tomašević za RTS i naveo da je jučerašnja potrošnja u Srbiji bila 117 GWh.

Govoreći o situaciji u kolubarskom basenu gde je klizište zatrpalo samohodni transporter “bandvagen”, ali i “glodar 7”, direktor EPS-a je naveo da se situacija normalizuje.

“Sinoć je krenuo rotorni bager 1201 u rad, tako da će u toku dana biti apsolutno normalizovana proizvodnja uglja i sa polja E i biće ostvareni planovi za januar, a to je proizvodnja sa kolubarskih kopova koja iznosi 63.000 tona uglja”, rekao je Tomašević, prenosi Beta.

Na pitanje zašto se podaci o zalihama uglja od 5,4 odsto iznad plana, kako navode iz kolubarskih rudnika, razlikuju od onih koje ima ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja upozorava da je na deponijama 30 odsto manje uglja nego prošlog meseca, Tomašević je kazao da je verovatno došlo do zabune i da se deponije nalaze na termoelektranama.

“Tu su ključni blokovi TENT A i TENT B i tu na zalihama imamo blizu milion tona uglja, a projektovana vrednost je 950.000. Ukupno na deponijama svim to je negde na nivou 1.470.000. Kada pričamo o 30 odsto manjem, to se odnosilo na proizvodnju. Ne znam zašto je pomenuto 30 odsto. Proizvodnja se u rudnicima odvija spram planova”, rekao je direktor EPS-a.

Dodao je i da je osim kolubarskih rudnika tu i rudnik Drmno i da se EPS oslanja na svoju proizvodnju.

“Naša proizvodnja se sastoji od proizvodnje u termosektoru koji je 70 odsto i hidrosektoru koji je 30. Postoje delovi godine kada mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje. To se dešava i ove zime. Kada bismo poredili ovu i prošlu zimu, mi zanemarljivo malo uvozimo struje”, rekao je Tomašević.

Naglasio je da su za EPS prioritet investicije i to u zelene kapacitete, a preduzeće sa državom razvija projekat gradnje HE Bistrica, već se gradi vetropark u Kostolcu, uz najavljenih više solarnih elektrana.

Na pitanje kada se može očekivati neki od tih kapaciteta na mreži, Tomašević je naveo da će na mreži najpre biti blok Kostolac B3 i da očekuje proizvodnju u četvrtom kvartalu.

“To je blok od 350 megavata i izgrađen je po najmodernijim standardima. Kada pričamo o proizvodnji iz uglja, EPS poštuje sve norme u emisiji štetnih gasova, kao i sve ostale propisane norme. Ne treba se skoncentrisati na ugalj kao negativnu komponentu”, kazao je on.

Tomašević je naveo i da EPS zelenu energiju proizvodi 30 odsto iz hidrokapaciteta, te da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a biti pušten u rad sledeće godine.

“Važno je da podstaknemo privatnike koji će napraviti kapacitete u Srbiji i sa pravom preče kupovine dati EPS-u da kupi tu energiju. To je cilj, a ne isključivo EPS da investira i da bude vlasnik svake elektrane”, kazao je on.

Dodao je i da poskupljenje struje ne zavisi isključivo od EPS-a.

“Bilo je jedno poskupljenje koje se sad realizuje od 1. januara, najavljena su nova, da li će se ostvariti to ne zavisi isključivo od EPS-a. EPS-u su potrebne investicije, ali on ima i svoje unutrašnje resurse. EPS je taj koji podnosi zahtev za povećanje cene električne energije, a konačnu odluku donosi država”, istakao je on.

Dodao je i da je “jedna, izbalansirana cena struje, koja bi bila podsticaj za strane investitore, jedan od prioriteta i o tome će se pažljivo donositi odluke”.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

15 Mar 2023 politika
EPS-ovi projekti zelene energije vredni osam milijardi evra
10 Mar 2023 021
Umesto da smo izvozom struje zaradili milijardu, potrošili smo gotovo dve na uvoz
9 Mar 2023 ekapija
EPS traži procenu isplativosti hidroelektrana na Ibru
9 Mar 2023 bif
Zbog karbonske takse EPS gasi termoblokove
7 Mar 2023 kamatica
REKORDNA PROIZVODNJA STRUJE NA "ĐERDAPU 2"
3 Mar 2023 rtv
EPS oborio dnevni rekord u prodaji na slobodnom tržištu
3 Mar 2023 danas
Prozjumeri dobili olakšice za PDV
27 Feb 2023 blic
Do 2035. EPS gasi 10 blokova
27 Feb 2023 politika
Koliki su potencijali Srbije da proizvodi struju iz otpada

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika