elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

25 Jan 2023 - politika - U decembru ušteda struje 9,4 odsto

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da su građani Srbije u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. i dodala da je na taj način 44 odsto domaćinstava ostvarilo pravo na popust.

„Stimulativne mere Vlade u pogledu racionalne upotrebe energije do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 odsto, u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine”, rekla je Đedović nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta „Bolja energija u Srbiji”.

Precizirala da je uštedom, pravo na popust ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu.

„Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata” nagvela je ministarka koja je Memorandum čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji, potpisala sa direktorkom misije USAID Bruk Ašam, a u prisustvu ambasadora Kristofera Hila.

Prema njenim rečima, saradnjom sa USAID-om na projektu „Bolja energija” radiće se na tome da se energetska efikasnost dodatno ustoliči kao „novi izvor energije”, kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanja svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize.

USAID-ov program „Bolja energija”, vredan 10 miliona dolara, pokrenut je krajem 2021. godine i fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Program se već provodi u više gradova širom Srbije, uključujući Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac i Pančevo.

Srbiji se u domaćinstvima, javnom i komercijalnom sektoru utroši oko 50 odsto finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru godišnje oko dva puta je veća od proseka u zemljama članicama EU. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se u ovom segmentu potrošnje energije sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Samo u sektoru domaćinstava u narednom periodu trebalo bi da se ostvari oko 23 odsto ovog cilja. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona koja žive u stambenim zgradama.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

15 Mar 2023 politika
EPS-ovi projekti zelene energije vredni osam milijardi evra
10 Mar 2023 021
Umesto da smo izvozom struje zaradili milijardu, potrošili smo gotovo dve na uvoz
9 Mar 2023 ekapija
EPS traži procenu isplativosti hidroelektrana na Ibru
9 Mar 2023 bif
Zbog karbonske takse EPS gasi termoblokove
7 Mar 2023 kamatica
REKORDNA PROIZVODNJA STRUJE NA "ĐERDAPU 2"
3 Mar 2023 rtv
EPS oborio dnevni rekord u prodaji na slobodnom tržištu
3 Mar 2023 danas
Prozjumeri dobili olakšice za PDV
27 Feb 2023 blic
Do 2035. EPS gasi 10 blokova
27 Feb 2023 politika
Koliki su potencijali Srbije da proizvodi struju iz otpada

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika