elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Nov 2022 - politika, ekapija - Od 2023. gas poskupljuje za 11 odsto, a struja za manje od 10 odsto

Gas će u Srbiji od naredne godine poskupeti za 11 odsto, a električna energija za manje od 10 odsto, objavila je danas na svom Instagram nalogu ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Kako se navodi u objavi, poskupljenje struje će za prosečno domaćinstvo biti ispod 10 odsto, što je manje od 300 dinara po mesečnom računu.

Đedović ističe da je u prethodne dve nedelje, cena gasa na globalnom tržištu porasla tri puta.

Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju i treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva, napisala je Đedovićeva i dodala da će država nastaviti da subvencioniše cenu struje, te će tako cena električne energije u Srbiji biti među najnižim u Evropi, prenosi Tanjug.

Ministarka je podsetila građane da će odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 odsto.


EIB zainteresovan za finansiranje modernizacije srpskih hidroelektrana

Predstavnici Evropske investicione banke najavili su zainteresovanost za učešće u finansiranju modernizacije hidroelektrana u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Tokom razgovora sa ministarkom Dubravkom Đedović o saradnji u oblasti energetike, predstavnici EIB istakli su spremnost za saradnju u oblasti obnovljivih izvora.

Na sastanku je bilo reči o dekarbonizaciji energetskog sektora, ulaganju u obnovljive izvore energije i podršci EIB-a projektima Elektroprivrede Srbije, preneo je sajt Vlade.

Đedović je napomenula da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i definisanja nove strategije razvoja energetskog sektora, zahvaljujući kojoj će graditi nove energetske kapacitete kako bi povećala udeo obnovljivih izvora energije, smanjila koncentraciju štetnih gasova u atmosferi i obezbedila dovoljno energije za svoje potrebe.

- Kako bismo dostigli ugljeničnu neutralnost, potrebna su nam značajna finansijska sredstva i partnerstva sa međunarodnim finansijskim institucijama i privatnim investitorima rekla je ministarka.


I KfW planira nove investicije u energetiku

Ministarka je o saradnji u procesu energetske tranzicije razovarala i sa direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Rudigerom Hartmanom, a na sastanku je rečeno da je ukupna vrednost zajedničkih projekata u oblasti energetike iznosi približno 1,4 mlrd EUR, te da su planu nova ulaganja.

Đedović je navela da resorno ministarstvo uspešno sarađuje sa Nemačkom razvojnom bankom na projektima povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima, rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja i izgradnji novih elektrana na biomasu.

Nova saradnja je prema njenim rečima planirana pre svega na izgradnji Transbalkanskog koridora, ali i novih solarnih i vetroelektrana, saopštilo je Ministarstvo.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

16 Mar 2023 blic
Potencijal geotermalne energije
15 Mar 2023 politika
EPS-ovi projekti zelene energije vredni osam milijardi evra
9 Mar 2023 bif
Zbog karbonske takse EPS gasi termoblokove
27 Feb 2023 blic
Do 2035. EPS gasi 10 blokova
27 Feb 2023 politika
Koliki su potencijali Srbije da proizvodi struju iz otpada
22 Feb 2023 biznis
Prozjumeri dobili manje račune za struju
17 Feb 2023 politika
Ugalj će ostati osnovni energent do 2050. godine
13 Feb 2023 ekapija
Energija je ženskog roda
8 Feb 2023 eps
Zeleni bum EPS-a do 2038. godine

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika