elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

7 Nov 2022 - novaekonomija - Šta je Solarni kalkulator i kome je namenjen?

Solarni kalkulator predstavlja onlajn platformu koje je besplatni asistent u prelasku na solarnu energiju. On određuje kapacitet, dimenzije solarne elektrane kao i njenu okvirnu investicionu vrednost.

„Ovo je veoma bitan podatak kako korisnik ne bi dobio predimenzionirani solarni sistem, jer biste u tom slučaju viškove koje proizvedete predavali Elektroprivredi Srbije besplatno, a time i smanjili isplativost projekta“, naglasila je autorka Solarnog kalkulatora, Milena Milosavljević.

Investitori u solarne elektrane, odnosno prozjumeri, proizvođači i potrošači struje imaće predstavu o isplativosti, godišnjoj uštedi struje, kao i o ukupnoj uštedi novca za vreme životnog veka solarne elektrane od 25 godina.

Takođe, može da se dobije i informacija o tome koliko će investitor moći da smanji emsisiju ugljen-dioksida.

U informaciju koju daje solarni kalkulator su uključeni i faktori koji smanjuju povraćaj investicije: smanjenje efikasnosti panela kroz godine i proračun smanjenja troškova na osnovu cena električne energije po višoj tarifi kada ti sistemi i funkcionišu bez obračuna ušteda u akcizama i pristupu energetskom sistemu Elektro-privrede Srbije (EPS).

Kako prenosi Klima 101, softver je dizajniran u saradnji sa GIZ-om, Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju.

Interesovanje za ugradnju solarnih panela među građanima Srbije raste, ali pre same realizacije suočiće se sa mnogim nedoumicama:

Koji kapacitet solarne elektrane meni treba? Da li to uopšte izvodljivo na mom krovu? Koliko će to da me košta? I na kraju, možda i najbitnije: hoće li da mi se ulaganje isplatiti i kada?

Sve ove informacije sada mogu da se dobiju za svega dva minuta, uz pomoć Solarnog kalkulatora, koja je lansiran sredinom oktobra.

„Ovo nije inženjerski alat, već je cilj da se dobiju okviri za projekat izgradnje solarne elektrane. Solarni kalkulator zamišljen je da bude jednostavan za krajnjeg korisnika i da ga vodi kroz sve potrebne korake i pruži sve neophodne informacije kako bi došao do svog prvog solarnog sistema“, objasnila je autorka Solarnog kalkulatora.

Solarni kalkulator vas pita za lokaciju i tip objekta, zatim materijal i površinu krova, kao i njegovu orijentaciju.

Na kraju treba uneti svoju godišnju potrošnju električne energije, a sama platforma će vas uputiti gde da pronađete tu brojku na računu za struju.

Platforma ne zahteva od vas dodatne lične podatke i rezultate prikazuje odmah, nakon čega možete da pregledate izvođače radova i da stupite u kontakt sa njima kako biste dobili ponudu.

Na kraju postupka možete da se i informišete o samoj proceduri postavljanja solarnih panela, dobićete pregled banaka koje se bave finansiranjem projekata.

Pri analizi potencijala solarnog sistema koriste se podaci iz Globalnog solarnog atlasa, koji je izradila Svetska banka na temelju geografskih informacionih sistema (GIS), a sve to kako bi se utvrdio potencijal energije sunca u nekom okruženju.

Ipak, prema Mileninim rečima, povraćaj investicije u kratkom roku je realna opcija u slučaju da je investitor veliki potrošač koji ulazi u crvenu zonu, o čemu je i Nova ekonomija već više puta pisala.

Prozjumeri koji su nam se javili žalili su se da im se račun za struju ne obračunava prema važećoj uredbi, što kako naglašavaju, znatno utiče na produženje vremena koje je potrebno da bi se investicija isplatila.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

16 Mar 2023 telegraf
Menja se Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije
16 Mar 2023 blic
Potencijal geotermalne energije
15 Mar 2023 politika
EPS-ovi projekti zelene energije vredni osam milijardi evra
3 Mar 2023 danas
Prozjumeri dobili olakšice za PDV
27 Feb 2023 blic
Do 2035. EPS gasi 10 blokova
22 Feb 2023 biznis
Prozjumeri dobili manje račune za struju
22 Feb 2023 blic
Evo šta se u Srbiji radi kada solarni paneli odu u "staro gvožđe"
20 Feb 2023 beta
U martu počinje da radi do sada najveća solarna elektrana u Srbiji
18 Feb 2023 rtv
EPS: U februaru profit od izvoza 13 miliona evra

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika