elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Nov 2022 - 021 - Završeni Dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu

Međunarodni dani energetike i investicija, jedanaesti po redu, održani su 2. i 3. novembra na Novosadskom sajmu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Organizovano je deset stručnih skupova, panel diskusuja i radionica, na kojima se moglo čuti da 85 odsto stambenih zgrada u Srbiji ne zadovoljava minimalne uslove energetske efikasnosti, što je pokazalo istraživanje, kao i da trenutno stanje stambenog fonda govori u prilog tome da Srbija najveće uštede energije može ostvariti u sektoru zgradarstva.

Tokom prvog dana, u organizaciji USAID projekta u Srbiji "Bolja energija", govorilo se o unapređenju energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini, retrofitu, obnovljivoj energiji u daljinskom grejanju u Srbiji, energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama - finansiranju.

Po završetku radionice čija tema je bila "Energetska sanacija stambenih zgrada" svi prisutni - od predstavnika stambenih zgrada, predstavnika privatnog i javnog sektora, do predstavnika razvojnih projekata iz regije su došli do zajedničkih zaključaka kako treba delovati, i koji su to neophodni koraci: "Strateško planiranje energetske/sanacije obnove stambenih zgrada na lokalnom nivou", "Rad sa građanima u pogledu edukacije, informisanost i rada sa građanima, kao i promocija i uspostavljanje vertikalne komunikacije svih aktera" i "Strukturalno sufinansiranje projekta, koji ima za cilj da odnosno sufinansiranje prema socijalnoj kategorizaciji".

Te tri tačke imaju za cilju uspostavljanje veće i uspešnije energetske efikasnosti stambenih objekata, koji bi trebalo da dovedu do većih energetskih ušteda.

U fokusu drugog dana, koji je programski uredilo Udruženje Obnovljivi Izvori energije, bili su traženje odgovora na pitanja kako do novih zelenih kilovata iz energije vetra i solara, kao i razgovori o izazovima finansiranja OIE projekata i solarizaciji Srbije (prozjumeri iz ugla građana i kompanija, mali i veliki solari). Posebna pažnja je posvećena studentima i učenicima završnih godina srednjih škola kojima je omogućeno da se iz prve ruke informišu o elementima rada u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE). Organizovane su radionice sa primerima iz prakse o tome kako se razvija, gradi i operativno radi vetropark, kao i uvid u pogled iz ugla elektroenergetske kompanije ELNOS Group.

Jedna od tema radionica bio je i rad na OIE projektima iz ženskog ugla. Ideja je bila da bude što više žena u sektoru obnovljivih izvora energije, pozicioniranih na mestima na kojima se donose odluke. Pozvane su studentkinje Novosadskog univerziteta, one koje zaista žele da se bave čistim tehnologijama, da dođu i vide svoju poslovnu šansu. Broj prisutnih studentkinja je premašio očekivanja organizatora. Ta radionica, deo je projekta Put do većeg učešća žena u sektoru OIE koji je prepoznala i podržala Ambasada Kanade u Beogradu.

Učesnici Dana energetike i investicija bili su predstavnici relevantnih gradskih, pokrajinskih, republičkih, finansijskih institucija, kompanija, organizacija, udruženja, fondova, lokalne samouprave, profesionalni upravnici stambenih zgrada, gosti iz Bosne i Hercegovine, Finske, Belgije, Izraela, Kanade, Ujedinjenih arapskih emirata, Severne Makedonije, Sjedinjenih američkih država, Nemačke…

U izložbenom delu 11. međunarodnih dana energetike i investicija predstavile su se firme, institucije, lokalne samouprave i obrazovne institucije sa projektima u oblasti energetike.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

21 Okt 2022 ekapija
Međunarodni dani energetike i investicija 2. i 3. novembra u Novom Sadu
16 Avg 2022 rtv
“Electric vehicles days” konferencija 8. i 9. septembra
24 Nov 2021 politika
Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
27 Okt 2021 dnevnik
Dani energetike na Novosadskom sajmu 3. i 4. novembra
13 Sep 2021 ekapija
Međunarodni dani energetike i investicija krajem septembra u Novom Sadu
19 Sep 2019 rts
Pred nama je era električnih i hibridnih automobil
13 Feb 2019 ekapija
Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
17 Sep 2018 ekapija
Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
30 Apr 2018 studiob
Ove godine na mreži još 250 megavata iz OIE

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika