elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Maj 2022 - ekapija - Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, nakon sastanka Upravnog odbora za izradu nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku, da će usvajanjem ovog dokumenta Srbija odrediti pravac i strukturu razvoja energetskog sektora.

Mihajlović je potvrdila da će predlozi tog plana biti uskoro predstavljeni javnosti i da je potrebno da se čuju svi predlozi i komentari jer je to pitanje svih građana i građanki.

Kada je reč o tome kako će izgledati naš energetski miks u narednim godinama i decenijama, postoje dva najvažnija strateška dokumenta – strategija razvoja energetike i nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku, navela je ona. Srbija od prošle godine radi na donošenju ova dva dokumenta, koja će usaglasiti razvoj energetike, odrediti strukturu energetskog miksa i voditi računa o zdravlju životne sredine do 2050. godine.

Mihajlović je podsetila na to da je održano više od 50 sastanaka u različitim formatima, uz učešće predstavnika više ministarstava, javnih preduzeća, ali i EU, Energetske zajednice, EBRD, a da će od početna 33 radna scenarija biti predstavljeno njih šest. Ona je najavila da će nacionalni klimatski i energetski plan biti uskoro predstavljen javnosti kroz nekoliko scenarija, koji će pokazati kako stručna javnost, Vlada Srbije i EU vide strukturu energetskog miksa do 2050. godine. Kako je napomenula, unapređenje energetske efikasnosti jedan je od stubova naše energetske politike jer time čuvamo životnu sredinu i štedimo energiju.

Na sastanku su, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za evropske integracije i Delegacije EU u Srbiji.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

23 Jun 2022 danas
Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
20 Jun 2022 euronews
U Srbiji postoji devet vetroparkova
15 Jun 2022 glassumadije
Dalekovod Kragujevac – Kraljevo
2 Jun 2022 telegraf
Detaljno uputstvo: Koliko košta ugradnja solarnih panela, kako do subvencija i kako smanjiti račun za struju
30 Maj 2022 zoomue
Hidroelektrana pod starim gradom stara 122 godine
30 Maj 2022 kamatica, nova
KOJI SVE PROBLEMI ČEKAJU KUPCE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U SRBIJI?
24 Maj 2022 ekapija
Kod Pirota u planu gradnje solarnih elektrana
17 Maj 2022 danas
Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane
10 Maj 2022 ekapija, biznis
Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces