elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT





25 Mar 2022 - blic - Nema SOLARNIH PANELA bez PAMETNIH STRUJOMERA

Početkom marta Elektrodistribucija Srbije objavila je modele ugovora za prozjumere, odnosno kupce -snabdevače, čime su ispunjeni svi zakonski uslovi da zainteresovani građani i firme instaliraju solarne panele i time obezbede samostalno snabdevanje električnom energijom i smanje račune za struju.

Za korišćenje solarnih panela neophodni su i savremeni digitalni strujomeri jer omogućavaju dvosmerno merenje protoka električne energije. Domaći proizvođači pametnih brojila, koju čine EWG, Sitel-Mikroelektronika i Meter&Control, proizveli su specijalno dizajnirana rešenja za rad ovih izvora obnovljive energije.

,,U slučaju da postoji višak proizvedene struje, kupac-proizvođač ima mogućnost da je prenese u distributivni sistem, što je velika razlika u odnosu na tradicionalni sistem koji je podrazumevao samo potrošnju. S druge strane, u periodu kada vam nedostaje energija u domaćinstvu, možete je, kao i do sada, preuzeti iz mreže. Ovaj dvosmerni protok mere digitalna brojila. Praktično, pametni strujomeri beleže i količinu električne energije koju je domaćinstvo proizvelo i koja se predaje u sistem. Ovo je veoma važno imajući u vidu da se na osnovu razlike predate i preuzete energije vrši presek stanja i obračun,” ističe naš sagovornik Nenad Nikolić, direktor preduzeća EWG.

,,Uvođenje kategorije kupca-snabdevača je izuzetno važno za uključivanje građana, zajednice i privrednih subjekata u proizvodnju energije sa više aspekata. Imajući u vidu da Srbija ima preko 270 sunčanih dana u toku godine, solarni paneli predstavljaju investiciju koja se tokom njihovog radnog veka višestruko isplati. Velika prednost i motivišući faktor za građane Srbije da se odluče za instalaciju panela je da je danas, umesto oko 25 koraka koji su postojali ranije, neophodno svega nekoliko i procedura je veoma jednostavna,“ naglašava Srđan Tepavac, direktor preduzeća Sitel-Mikroelektronika.

,,Zelena energetska tranzicija, kojoj svet danas ubrzano teži naročito u svetlu aktuelne krize energenata, se ne može realizovati bez učešća građana u proizvodnji i upravljanju potrošnjom. Integracijom obnovljivih izvora energije u domaćinstva svako od nas doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja, ali i opštoj stabilnosti elektroenergetskog sistema, “ izjavio je Igor Vujičić, direktor preduzeća Meter&Control.

Pametna brojila iz domaćih fabrika integrišu najnovije svetske tehnologije, a ovi savremeni uređaji visokih performansi imaju i značajan izvozni potencijal, naglašavaju domaći proizvođači.



VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Jun 2022 ekapija
Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
27 Maj 2022 biznis
Virtuelna elektrana bi korisnicima donela uštede
24 Maj 2022 blic
U SRBIJI 21 DOMAĆINSTVO I 2 PRAVNA LICA SU PROZJUMERI
9 Maj 2022 biznis
Kako možete sami proizvoditi, ali i prodavati struju?
25 Mar 2022 blic
Nema SOLARNIH PANELA bez PAMETNIH STRUJOMERA
14 Mar 2022 ekapija
Objavljen Pravilnik o načinu vođenja Registra kupaca-proizvođača
19 Jan 2022 blic
DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
12 Nov 2021 alo
POJEFTINILI SOLARNI PANELI
4 Nov 2021 nationalgeographic
Obnovljivi izvori energije u Srbiji