elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

19 Mar 2022 - euronews - U pripremi nova uredba o energetski ugroženom kupcu

Spremna je nova uredba o energetski ugroženom kupcu, kojom je planirano povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma, tako da će umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, i na taj način će sniziti račune i za električnu i toplotnu energiju ili za gas, rekao je Zoran Ilić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

On je, gostujući na TV Vesti, rekao da se cene energije i energenata u svetu konstantno menjaju i da država novom uredbom obezbeđuje preventivnu zaštitu najugroženijih građana.

"Predlogom uredbe definisali smo granicu prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom granica prihoda trenutno iznosi 15.115 dinara, dok je planirano povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara. Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju" rekao je on, a navodi se u saopštenju ministarstva.

Ilić je istakao da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca i da su unapređeni kriterijumi kako bi veći broj ljudi mogao da snizi račune za električnu i toplotnu energiju.

"Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status "Elektrodistribucija" neće isključiti sa sistema. Takođe, nova uredba pomoći će i poljoprivrednim domaćinstvima koja će moći da postanu korisnici pomoći u nabavci energenata i energije samo na osnovu svojih primanja, bez obzira na veličinu imanja kojim raspolažu“, rekao je on.

Pomoćnik ministarke je podsetio da Srbija godišnje troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU i da su Vlada i Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama obezbedili pomoć građanima kako bi unapredili energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.

"Povećanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije je ekvivalentno proizvodnji energije iz jedne elektrane. Obezbedili smo finansijsku podršku građanima u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova za zamenu dotrajale stolarije i krovova, a pružićemo pomoć i za ugradnju fotonaponskih panela. Time će građani moći da postanu proizvođači-potrošači električne energije, čime će značajno umanjiti svoje račune", zaključio je Ilić.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 Jun 2022 ekapija
Sa krovova možemo da dobijemo 6 GW
23 Jun 2022 danas
Uvoz lignita EPS gura u nove kredite
22 Jun 2022 rtv
Licenca za rad Elektroseveru, naplata struje u četiri opštine
22 Jun 2022 blic
KAKO DO SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE
21 Jun 2022 danas
Zagađenje iz termoelektrana na ugalj i dalje ogromno
20 Jun 2022 euronews
U Srbiji postoji devet vetroparkova
20 Jun 2022 kurir
Potrebno je do šest milijardi evra i oko pet godina vremena za nuklearku
20 Jun 2022 danas
Interesovanje i sa Istoka i sa Zapada za vetrove u Srbiji
15 Jun 2022 glassumadije
Dalekovod Kragujevac – Kraljevo