elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI SRBIJA SLEDEĆA >

17 Maj 2022 - danas
Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane

17 Maj 2022 - ekapija
Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

16 Maj 2022 - euronews
Modularni nuklearni reaktori

11 Maj 2022 - rtv
Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"

11 Maj 2022 - blic
I ČIST VAZDUH I JEFTINA STRUJA

10 Maj 2022 - ekapija, biznis
Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces

9 Maj 2022 - biznis
Kako možete sami proizvoditi, ali i prodavati struju?

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 4422 vesti SrbijaWeb Analytics


19 Jan 2022 - blic - DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike

Korišćenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i povećanje energetske efikasnosti su ciljevi razvoja svih svetskih elektroenergetskih sistema, za čiju je realizaciju neophodno uvesti i savremene sisteme pametnog merenja proizvedene i potrošene struje, odnosno pametne strujomere.

Malo je poznat podatak da Srbija ima svoju industriju pametnih brojila koju čine čak četiri proizvođača – EWG, Sitel-Mikroelektronika, Meter&Control i Enel. U ovim fabrikama zaposleno je oko 400 radnika.

,,Bez zamene mehaničkih brojila novim, koji imaju ugrađene pametne digitalne tehnologije, nije moguća modernizacija domaćeg ni svetskih elektroenergetskih sistema. Uvođenje sistema pametnog merenja nije samo pitanje razvoja EPS-a. To je proces koji je u već toku u svim evropskim državama i na ovaj način se naš sistem usklađuje sa evropskom praksom,“ izjavljuje Igor Vujučić, direktor preduzeća Meter&Control.

Srbija ima svoju industriju pametnih brojila

Domaći proizvođači razvili su i posebne uređaje koji se koriste za rad vetroelektrana, mini hidroelektrana i solarnih panela u Srbiji.

Bez pametnih brojila nema modernizacije
,,Bez ovih brojila praktično je nemoguće obezbediti infrastrukuru za korišćenje obnovljivih izvora energije. To najbolje vidimo na dva primera u našoj zemlji – prvi su vetroelektrane, a drugi solarni paneli. Rad vetroelektrana zahteva precizno merenje proizvodene energije koja se ubacuje u sistem i svaka od njih koristi pametna brojila. U slučaju prozjumera, odnosno kupaca-snabdevača, neophodno je tačno izmeriti koliko struje je domaćinstvo proizvelo, a koliko potrošilo iz mreže kako bi se izračunala razlika koju je potrebno platiti. Solarni paneli su dugoročna investicija koja nakon određenog perioda donosi značajne uštede u potrošnji za građane i unapređuje energetsku efikasnost na opštem nivou“, objašnjava Srđan Tepavac, direktor preduzeća Sitel-Mikroelektronika.

Pored toga što je jedna od retkih nacionalnih industrija na svetu, domaća proizvodnja pametnih brojila ne zaostaje u primeni svetske tehnologije kada su u pitanju funkcionalnosti ovih uređaja.

Nakon instalacije, pametna brojila se lako mogu unapređivati dodatnim opcjama i softverima u skladu sa nadolazećim standardima i trendovima“, ističe Nenad Nikolić, direktor preduzeća EWG.

Pametna brojila donose brojne koristi za sve. Građani će za početak imati tačne račune za potrošenu struju, a u budućnosti će im biti omogućen uvid u kvalitet isporučene struje i praćenje potrošnje u realnom vremenu da bi mogli da koriguju upotrebu aparata i time ostvare uštede. Njihovom ugradnjom eliminiše se mogućnost krađe struje i time smanjuju ogromni gubici distributivnog sistema, ali i istovremeno i povećava energetska efikasnost i smanjuje zagađenje usled emisije CO2.

Lokalna proizvodnja pametnih brojila predstavlja dodatnu sigurnost da se planirani tempo zamene klasičnih brojila novim, digitalnim strujomerima u našoj zemlji može nastaviti, imajući i vidu aktuelnu energetsku krizu i probleme u lancu snabdevanja na svetskom nivou.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

25 Mar 2022 blic
Nema SOLARNIH PANELA bez PAMETNIH STRUJOMERA
19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 blic
DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
1 Dec 2021 rtv
200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
15 Nov 2021 sputnik
Uvode se pametna brojila u Srbiji
10 Okt 2021 bbc
Kako možete da postanete kupac-proizvođač
15 Sep 2021 021
EBRD finansira uvođenje pametnih brojila
26 Avg 2021 dnevnik
Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra
8 Jul 2021 pcpress
Solarna energija: Struja na Sunce