elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI SRBIJA SLEDEĆA >

17 Maj 2022 - danas
Kladovo: Pola veka najveće dunavske elektrane

17 Maj 2022 - ekapija
Uskoro javna rasprava o nacionalnom planu za klimu i energetiku

16 Maj 2022 - euronews
Modularni nuklearni reaktori

11 Maj 2022 - rtv
Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"

11 Maj 2022 - blic
I ČIST VAZDUH I JEFTINA STRUJA

10 Maj 2022 - ekapija, biznis
Energetska tranzicija skup, ali neminovan i isplativ proces

9 Maj 2022 - biznis
Kako možete sami proizvoditi, ali i prodavati struju?

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 4422 vesti SrbijaWeb Analytics


11 Jan 2022 - politika - TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u

Havarija u TENT A zbog pojave blata u bunkerima za ugalj, eksplozija mlina za ugalj i požar na gorioniku mazuta u TENT B ukazuju na ozbiljne probleme u TENT-u i pored obimnog remonta. Reagovanje Ministarstva rudarstva i energetike, objavljeno u „Politici” 29. decembra prošle godine, govori o uzajamnom optuživanju za greške koji su EPS i ministarstvo zajednički činili godinama.

Najveća greška je što se prestalo s izgradnjom novih elektrana. Odustalo se čak i od započete TE TO „Kolubara B” za proizvodnju struje i toplote, gde su izvedeni građevinski radovi, nabavljena čelična konstrukcija i dva kotla koji leže na gradilištu 30 godina. Oni mogu da rade bez mazuta i s ugljem toplotne vrednosti do 5.400 kilodžula/kg i bolji su od kotlova TENT-a. To nije greška, već greh prema uloženih 350 miliona dolara i prema novoj modernoj elektrani da bi TENT ostao jedini korisnik kolubarskog uglja.

U remont zastarelih kotlova TENT-a i odsumporavanje ulaže se više od milijardu evra, što neće povećati proizvodnju struje i uglja, a ne ulaže se u TE TO „Kolubara B”, što bi povećalo proizvodnju struje za 700 megavata, eliminisalo njen uvoz i smanjilo trošak za gas za grejanje Beograda za 60 miliona evra godišnje. „Kolubara” nema dovoljno bagera i ostale opreme za otkrivku, kopanje i obradu uglja. Preteralo se s favorizovanjem TENT-a. Zbog nezavršene TE TO „Kolubara B” do sada smo u gubitku bar dve milijarde evra.

Prednost TE TO „Kolubara B” u odnosu na TENT je to što se nalazi pored rudnika, pa ugalj dobija trakom dužine 600 metara, pepeo vraća u kop i koristi 65 odsto energije uglja, dok se do TENT-a ugalj vozi vagonima 25 kilometara, koristi se 35 odsto energije uglja, a pepeo odlaže pored reke Save i zagađuje reku, vazduh i podzemne vode.

TE TO „Kolubara B” mogla bi da se završi za četiri godine, uz ulaganje od 700 miliona evra i da kao nova moderna i visokoefikasna elektrana na ugalj eliminiše uvoz struje i smanji troškove za uvoz gasa. Do 2050. godine otplatilo bi se uloženo i pokrenuo razvoj tehnologije za proizvodnju obnovljive energije iz biomase od jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka gajenih na rekultivisanim kopovima, deponijama pepela, neracionalno korišćenom poljoprivrednom zemljištu i šumama, kao zamena za ugalj i tako otvarali novi poslovi za rudare i ostale koji sada rade na uglju. „Kolubara projekt”, „Kolubara metal” i ostale firme iz EPS-a mogle bi znatno da doprinesu razvoju ovih tehnologija i obezbede dovoljno obnovljive energije zajedno s energijom od gasa, vetra i sunca.

„Kolubara” je najveći nosilac proizvodnje struje u EPS-u, a TE TO „Kolubara B” je kruna snage „Kolubare”. U ovom periodu, kritičnom za našu energetiku, bilo bi preskupo precrtati TE TO „Kolubara B”.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

14 Feb 2022 bizlife
Uvoz struje platićemo skoro pola mlrd. EUR?
7 Feb 2022 biznis
Srbiji su potrebne kapitalne investicije u zelenu agendu
25 Jan 2022 rtv,021
Povećana potrošnja
18 Jan 2022 ekapija
Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 rts
Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
11 Jan 2022 politika
TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u
5 Jan 2022 rts
Ugalj nam "dogoreva"
27 Dec 2021 blic
Kvar i na bloku B2 TENT-a
11 Dec 2021 novosti
TE "MORAVA" PRELAZI NA GAS