elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI SRBIJA SLEDEĆA >

27 jan 2023 - biznis
Ne zavisimo više od uvoza električne energije

26 Jan 2023 - ekapija
Retrospektiva 2022, investicije

26 Jan 2023 - biznis
Ugovorena nabavka 28 vetroturbina

25 Jan 2023 - beta
EPS: Rad sistema stabilan

25 Jan 2023 - politika
U decembru ušteda struje 9,4 odsto

24 Jan 2023 - ekapija
EPS korak bliže rekonstrukciji svih 10 agregata u HE Đerdap 2

23 Jan 2023 - rts
Potpisan ugovor o donaciji za izgradnju Transbalkanskog koridora

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 4611 vesti SrbijaWeb Analytics


29 Dec 2021 - politika - Uvoz struje košta koliko i izgradnja RHE

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se još rade procene koliko košta stabilizacija elektroenergetskog sistema, uključujući i uvoz električne energije.

„Videćemo kakvi su rezultati kad se sve završi, ali prema našim procenama, da smo sav novac za uvoz električne energije mogli da uložimo, imali bismo sigurno novu reverzibilnu hidroelektranu”, rekla je Mihajlović za televiziju K1.

Ona je istakla da elektroenergetski sistem usled prekida rada EPS-a još uvek proizvodi manje količine električne energije, ali da je stabilan i da je obezbeđeno dovoljno energije i energenata do kraja zimske sezone. Ukazala je da je funkcionisanje EPS-a pitanje energetske, ali i nacionalne bezbednosti zemlje. „Energetski sistem je složen, to nije pitanje samo Elektroprivrede, već i EDS-a, EMS-a, toplana, Srbijagasa... Najvažnije je da će i za građane i za privredu biti dovoljno električne, toplotne energije i da neće biti povećanja cena do kraja zimske sezone. Ministarstvo podržava sve učesnike u sistemu i svakodnevno radimo sve što je potrebno da se sistem u potpunosti stabilizuje”, rekla je ministarka.

Dodala je da je država finansijski stabilna, zbog čega je uspela da nadomesti sve gubitke i da obezbedi dovoljno električne energije.

„Kad se sve bude završilo, onda ćemo razgovarati i o planiranju, održavanju i funkcionisanju EPS-a. To nije pitanje samo energetske stabilnosti i bezbednosti, već je to pitanje nacionalne bezbednosti, i eventualnim propustima. O tome zašto je došlo do kolapsa treba da se bave nadležne institucije. EPS je deo kritične infrastrukture, a ako nam je to ugroženo, onda je ugrožena nacionalna bezbednost”, rekla je Mihajlović.

Kako je istakla, zbog havarija su van sistema blokovi B1 i B2 u Termoelektrani „Nikola Tesla”, ali da su uveravanja iz EPS-a da će do kraja dana oba bloka biti na mreži.

„Blok B1 je bio u procesu revitalizacije, koja je završena krajem novembra. Zbog požara je trenutno van mreže, ali bi trebalo da tokom dana ponovo bude u pogonu. Blok B2 je revitalizovan pre dve godine, juče se desila havarija i trebalo bi da sve bude završeno danas, a inspekcije će utvrditi šta se dogodilo. Suština je da se vidi kako je planirano, kako se održavalo, kako je tekao remont, kakav je bio nadzor”, rekla je Mihajlović navodi Beta.

Navela je da je obaveza svih javnih preduzeća da obaveste relevantne institucije o svemu što se dešava u tom sistemu.

„O požaru na bloku B1 niko nije znao, ni predsednik, ni Ministarstvo. Obaveza javnih preduzeća je da obaveste sve relevantne činioce u energetskom sektoru o svemu što se dešava. Stvari moraju iz temelja da se menjaju”, rekla je ona.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

27 jan 2023 biznis
Ne zavisimo više od uvoza električne energije
26 Jan 2023 ekapija
Retrospektiva 2022, investicije
20 Jan 2023 kurir
EPS: ZNAČAJNO VEĆA SNAGA I PROIZVODNJA IZ OIE
13 Jan 2023 okradio, mre
„Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju“
10 Jan 2023 insajder
Hoćemo termoelektrane, nećemo termoelektrane…
7 Jan 2023 rts
Osam decenija od smrti Nikole Tesle
7 Dec 2022 ekapija
Ne odustaje se od Kolubare B?
7 Nov 2022 novaekonomija
Šta je Solarni kalkulator i kome je namenjen?
26 Okt 2022 insajder
Do decembra TENT će raditi prema maksimalnim mogućnostima

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika