elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Dec 2021 - rts - Šta će biti sa cenom struje za privrednike

Cene struje na evropskim berzama i pet puta su veće nego krajem juna. Cena megavat-sata kreće se između 200 i 300 evra. Vlada je potvrdila – struja građanima neće poskupeti do kraja grejne sezone, a EPS je privredi stare cene produžio do Nove godine. U Uniji poslodavaca traže da poskupljenja ne budu nagla i prevelika, kako bi preduzeća opstala u teškoj energetskoj krizi.

Iz EPS-a saopštavaju da niko od srpskih privrednika sa kojima sklapaju komercijalne ugovore o snabdevanju strujom nije oštećen.

"Svim kupcima u privredi u Republici Srbiji produžene su stare cene, važeće cene iz oktobra i za novembar i ovoga puta za decembar, znači produžene su cene koje su imali u prethodnim ugovorima. EPS je samo jedan od 63 snabdevača električnom energijom i ukoliko ima povoljnijih cena kupci su slobodni da izaberu svog snabdevača", navodi Radovan Stanić, direktor snabdevanja električnom energijom u EPS-u.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je njihova analiza pokazala da, dok traje energetska kriza, poskupljenja struje treba da budu kontrolisana i najavljna – kako bi privreda održala likvidnost, a standard građana bio zaštićen.

"Rezultati analize pokazuju da je privreda Srbije u situaciji da ne bi izdržala neka ekstremna nenajavljena povećanja u kratkom periodu. Zato smo predložili da svako povećanje cene električne energije bude blagovremeno najavljeno i da sa poskupljenjem idemo sukcesivno da ne bude nekih enormnih povećanja preko noći. Jer zaista ćemo dovesti privredu u situaciju da ne budemo konkurentni sa ostatkom Evrope i zemljama u okruženju", navodi Svetlana Budimčević iz "Unije poslodavaca Srbije".

Iz Vlade su već obrazložili - i sve dosadašnje mere za zaštitu privrede donete su u dogovoru sa Privrednom komorom i "Elektroprivredom".

"Mislim da to nije ništa neuobičajeno u odnosu na sve druge države koje pokušavaju da svojoj privredi pomognu. Nije to samo pitanje cene već sledećeg koraka, a to znači proizvoda koje ta preduzeća prave, konkurentnosti privrede", navodi Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.
Kako sa cenama struje stoje zemlje Evropske unije

A u Evropskoj uniji neke zemlje su već povećale cenu struje, neke će od Nove godine, a neke preduzimaju nacionalne mere zaštite.

Iako polovinom meseca treba da donesu mere na nivou Unije, još nema saglasnosti među članicama u kom pravcu će se delovati na tržištu energije.

Blok koji predvode Nemačka, Danska, Holandija, protive se ograničenju cena jer bi to dodatno uzbukalo već uzavrelo energetsko tržište.

Španija, Francuska, Italija, Grčka i Rumunija traže, pak, jaču zaštitu potrošača od cenovnih udara i zajedničke rezerve energije.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 politika
Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
18 Jan 2022 ekapija
Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
17 Jan 2022 rts
Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
14 Jan 2022 beta
EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 biznis
Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
12 Jan 2022 dnevnik
Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 rtv
EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
5 Jan 2022 rts
Ugalj nam "dogoreva"