elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Dec 2021 - politika - Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja

redstavnici investitora i finansijera, članovi i partneri Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije izuzetno su nezadovoljni datom maksimalnom otkupnom cenom od 5,57 evrocenti po kilovat-času za električnu energiju iz vetroelektrana snage veće od tri megavata. Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, Vlada Srbije donela je 25. novembra 2021. godine Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifama po modelu dvostrane plivajuće premije. Ovaj model znači da će država davati premije investitorima kada je cena na tržištu niža od ostvarene na aukcijama, a investitori državi kada je ta cena viša od ostvarene na aukcijama.

Istog dana, 25. novembra 2021, Agencija za energetiku donela je odluku o određivanju maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana, što je investitore iznenadilo.

Bez obrazloženja ne možemo ustanoviti kako je došlo do ovakve greške, odnosno kako je dobijena ovako niska maksimalna cena, imajući u vidu da su tokom određivanja metodologije Agenciji za energetiku investitori dostavljali ulazne parametre. Naglašavaju da je data cena jedna od najnižih u Evropi. Primera radi u Albaniji je tokom protekle nedelje određena maksimalna cena definisana od 7,5 evrocenti.

Sve ovo prema njihovom mišljenju dovodi u pitanje smisao sprovođenja prve aukcije koja je planirana za kraj 2021, odnosno početak 2022. godine. Cilj i smisao određivanja maksimalne cene svakako nije smeo da bude takav da ona u startu bude minimalna, jer do najniže cene treba da dođu investitori putem aukcija, već je trebalo da bude određen najviši nivo, koji investitori ne smeju da pređu. Očigledno je, veoma jasno, da je ovakva cena posledica pogrešnog pristupa i razumevanja svrhe određivanja maksimalne cene za potrebe aukcija. Ovakva cena sigurno neće delovati stimulativno za tržište, a Srbija više neće biti atraktivno tržište za investitore.

Članovi Upravnog odbora Udruženja obnovljivi izvori energije Srbije izražavaju zabrinutost za budućnost obnovljivih izvora energije naše zemlje nakon određivanja maksimalne otkupne cene za potrebe aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana koja usled modela dvostrane premije može dovesti do odluka investitora da ne učestvuju na aukcijama i finansijskih institucija i banaka da ne finansiraju projekte.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 blic
DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 ekapija
Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
14 Jan 2022 beta
EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
11 Jan 2022 rts
Kako obezbediti dovoljno energenata
3 Jan 2022 danas
Hladna zima EPS bi mogla da košta 600 miliona evra
26 Dec 2021 novaekonomija
EMS istražuje mogućnost za proizvodnju struje iz OEI
21 Dec 2021 danas
Za državu najisplativiji obnovljivi izvori u njenom vlasništvu
17 Dec 2021 politika
Novac bačen u vetar